Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bosna predvolala slovenského veľvyslanca: Má objasniť Gašparovičove vyjadrenia

 Bakir Izetbegovič
Bakir Izetbegovič (Zdroj: SITA)

SARAJEVO - Moslimský predstaviteľ trojčlenného predsedníctva Bosny a Hercegoviny (BaH) Bakir Izetbegovič si v stredu predvolal slovenského veľvyslanca Miroslava Mojžitu v súvislosti s porovnaním vzťahov Bosny a Republiky Srbskej (RS) so Slovenskom a Českom. Napísala to tlačová agentúra Anatólia.

Veľvyslanec Mojžita by mal Izetbegovičovi poskytnúť objasnenie stredajších vyjadrení slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý v bosnianskosrbskom hlavnom meste Banja Luka porovnal Bosnu a RS so Slovenskom a Českom - krajinami, ktoré sa mierovou cestou rozdelili z niekdajšej spoločnej federácie.

V súvislosti s politickou situáciou v Bosne, ktorá bola jednou z tém rozhovoru Gašparoviča a bosnianskosrbského prezidenta Milorada Dodika, hovoril slovenský prezident o "dobrej spolupráci medzi Slovenskom a Českom, a v tom kontexte aj o spolupráci Bosny a Hercegoviny a Republiky Srbskej", citovala agentúra Anatólia.

"Ak je úspešná RS, bude úspešná aj Bosna a Hercegovina, a, som presvedčený, aj západný Balkán. Preto aj závisí od politikov v týchto krajinách, do akej miery sú pripravení na spoluprácu a hľadanie konsenzu," povedal slovenský prezident v Banja Luke.

Na dvakrát zopakovanú otázku novinárov, aby sa k svojmu výroku vyjadril, Gašparovič podľa agentúry Anatólia povedal, že "RS a BaH sú si, podobne ako Slovensko a Česko, v mnohom podobné". Bosnianski intelektuáli ostro reagovali na tieto výroky, ktoré označili za "diplomatický škandál", nazývajúc ho výrazom neúcty voči štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu