Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Glváč: Prezidentov výrok nepoznačil pôsobenie vojakov v Bosne a Hercegovine

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sporný výrok prezidenta SR Ivana Gašparoviča v Bosne a Hercegovine, na ktorý upozornili tamojšie médiá, nijakým spôsobom nepoznačil pôsobenie slovenských vojakov v tejto krajine.

"Mimo médií som nič nezaznamenal a ani mi neprináleží hodnotiť nejaké komentáre," povedal minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Šéf silového rezortu dnes slávnostne ocenil pamätnou medailou slovenských vojakov, ktorí sa po šiestich mesiacoch vrátili z operácie Althea v Bosne a Hercegovine. Táto misia má podľa Glváča významný prínos aj z diplomatického hľadiska. Aj preto by mali slovenské ozbrojené sily pôsobiť v tejto krajine i naďalej. "Je to oblasť, kde sme najbližšie k územiu Slovenska a treba si skutočne uvedomiť, že aj z vojenského a bezpečnostného hľadiska by sme mali mať záujem na tom, aby v tejto oblasti bol pokoj," podčiarkol náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Peter Vojtek.

Výhodou je podľa neho aj slovanská príbuznosť s tamojším obyvateľstvom, čo prispieva k pozitívnym vzťahom medzi vojakmi mierovej misie a domácimi obyvateľmi. "Išli sme cez mesto a neznámi ľudia nám kývali, zdravili nás a usmievali sa. Vedia o nás a akceptujú nás," potvrdil tieto slová Robert Zebegney, ktorý velil slovenskej jednotke počas posledných šiestich mesiacov.

Operácia Althea bola spustená v roku 2004. Slovenskí dôstojníci už osem rokov pôsobia v krajine na veliteľstvách Eufor a NATO v Sarajeve. Do dnešného dňa sa v tejto operácii vystriedalo celkom 567 slovenských vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu