Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zmajkovičová: Parlament má riešiť akútne situácie, nie traumatizovať kauzou

Renáta Zmajkovičová
Renáta Zmajkovičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Národná rada Slovenskej republiky má podľa jej podpredsedníčky Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) slúžiť na riešenie akútnych situácií krajiny a nie na traumatizovanie občanov kauzou, ktorú nie je možné vyriešiť jediným zasadaním NR SR.

Ako povedala dnes pre agentúru SITA v reakcii na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu tromi opozičnými stranami, ak sa vie o dlhodobom a pretrvávajúcom probléme, týkajúcom sa nízkej dôveryhodnosti justície, je povinnosťou každého poslanca predkladať konkrétne návrhy na riešenie a nie iba zasadať a konštatovať, aký je daný stav. „Otázka kvalitného výkonu v súdnictve a prokuratúre sa nachádza aj v Programovom vyhlásení vlády SR na roky 2012 - 2016, potrebuje určitý časový priestor na riešenie aktuálnych problémov a jedna schôdze NR SR nemôže priniesť očakávaný výsledok,“ zdôraznila.

Postup konzervatívnych pravicových strán, ktoré schôdzu zvolávajú bez podpory svojho bývalého koaličného partnera SaS, liberálom podľa poslanca Daniela Krajcera neprekáža. „Držíme im palce, nech im táto iniciatíva v parlamente vyjde,“ povedal Krajcer.

OĽaNO je podľa slov predsedu hnutia Igora Matoviča pripravené zahlasovať za program mimoriadnej schôdze, lebo justícia je v katastrofálnom stave. „Ale obávam sa, že Smer-SD to nepodporí, lebo by mu bolo trochu nepríjemné sa o tom baviť,“ poznamenal Matovič.

Parlament by na mimoriadnej schôdzi mal diskutovať a stave v justícii. Navrhujú to opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, ktoré dnes doručili do parlamentu žiadosť o zvolanie mimoriadneho zasadnutia národnej rady. „Vedie nás k tomu to, že justičný systém na Slovensku dlhodobo požíva nízku mieru dôvery verejnosti a v poslednom mesiaci bola slovenská verejnosť opakovane konfrontovaná s informáciami, ktoré túto nedôveru ešte viac prehlbujú,“ konštatovala dnes pred novinármi poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Ako príklad uviedla výsledok sporu medzi exprezidentom Michalom Kováčom a bývalým šéfom SIS Ivanom Lexom, v ktorom súd rozhodol, že Kováč by sa Lexovi mal ospravedlniť. Tento prípad a jemu podobné podľa Žitňanskej utvrdzujú pocit, že justičná spravodlivosť funguje len pre pár vyvolených a v konečných dôsledkoch sa znižuje dôvera občanov v justičný systém a právny štát. Vláda podľa opozičných politikov ani viac ako pol roka po voľbách nekoná a nepredkladá zákony, ktoré by zlepšili situáciu v justícii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu