Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smer na post šéfa ÚPN nenavrhne nikoho

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Smer-SD na post predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) nenavrhne žiadneho kandidáta. Ako uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Jana Lašáková, poslanci za Smer-SD nenavrhnú kandidáta na post predsedu ÚPN.

"Zatiaľ sme nenašli vhodného kandidáta. Budeme ešte hľadať," povedala s tým, že sa nebude vyjadrovať, či Smer-SD podporí vo voľbách kandidáta opozície. Podľa nej je ešte dosť času na zvolenie nového šéfa ústavu, pretože súčasnému predsedovi sa končí funkčné obdobie k 1. februáru.

Pôvodne chcel Smer-SD navrhnúť podľa informácií SITA na tento post historika zo Stredoslovenského múzea Marcela Pecníka, ktorý je v Banskej Bystrici poslancom mestského zastupiteľstva za Smer-SD. Ten však ponuku najsilnejšej politickej strany odmietol. Užšie vedenie Smeru-SD podľa informácií agentúry SITA minulý týždeň rokovalo o troch menách. Boli medzi nimi historik a súčasný šéf ÚPN Ivan Petranský, ktorý je predsedom od februára 2007 a predseda dozornej rady ústavu a právnik Juraj Hamuľák.

Opozičné strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS ako kandidáta na túto funkciu nominujú exposlanca Františka Mikloška, aj keď Most-Híd pôvodne uvažoval nad Ladislavom Bukovszkým. Liberáli na post šéfa ÚPN navrhujú Michala Dzurjanina, ktorý bol v minulosti hovorcom ústavu.

Súčasnému predsedovi Správnej rady ÚPN Ivanovi Petranskému sa končí funkčné obdobie v januári 2013. Kandidátov na funkciu šéfa ÚPN môžu navrhovať len poslanci parlamentu, svoje návrhy majú doručiť do podateľne národnej rady najneskôr dnes. Voľba nového predsedu by sa mala uskutočniť do konca tohto roka.

Dvadsaťjeden historikov napísalo Robertovi Ficovi ako premiérovi a predsedovi Smeru-SD list, v ktorom sa prihovárajú, aby za predsedu Správnej rady ÚPN bol opätovne zvolený jeho súčasný šéf Ivan Petranský. „Dovoľujeme si Vás osloviť s návrhom, aby strana Smer-sociálna demokracia kandidovala na tento významný post Ivana A. Petranského, PhD., ktorý počas svojho funkčného obdobia predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa na vysokej úrovni preukázal nielen svoju profesionálnu zdatnosť, ale aj organizačné schopnosti. Na rozdiel od predchádzajúceho obdobia dokázal na pracovisku eliminovať rôzne stranícko-politické vplyvy a orientovať jeho prácu výlučne na odbornú činnosť tak, ako mu to ukladá zákon NR SR o pamäti národa,“ napísali v liste, ktorý má agentúra k dispozícii.

Pod listom sú podpísaní napríklad cirkevný historik a nitriansky biskup Viliam Judák, Matúš Kučera, vedúci Katedry histórie Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského Róbert Letz, vedúci Katedry slovenských dejín Filozofickej fakulty UK Ján Lukačka, prodekanka a vedúca Katedry cirkevných dejín Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského Emília Hrabovec, riaditeľ Ústavu štátu a práva SAV Ján Švidroň, Karol Fremal z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici či Eva Fordinálová z Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.

D. Lipšic a J. Žitňanská podporia do čela ÚPN F. Mikloška

Nezaradení poslanci NR SR Daniel Lipšic a Jana Žitňanská podporia vo voľbách šéfa Ústavu pamäti národa (ÚPN) Františka Mikloška.

"Myslíme si, že by tam mal byť človek, ktorý sa v minulosti angažoval v protikomunistickom odboji, to znamená, že my v parlamente podporíme Františka Mikloška," vyhlásil Lipšic na dnešnej tlačovej besede hnutia Nová väčšina. ÚPN je podľa neho inštitúcia, ktorá nastavuje zrkadlo minulosti. Preto by na jej čele mali byť ľudia, ktorí s tým nemajú problém. "Určite by tam nemali byť ľudia, ktorí sa boja, že sa v tom zrkadle uvidia," dodal.

Bývalého člena KDH a disidenta Františka Mikloška plánuje podporiť okrem kresťanských demokratov aj strana SDKÚ-DS a tiež Most-Híd. A to aj napriek tomu, že Most-Híd mal pôvodne na post predsedu Správnej rady ÚPN vlastného kandidáta - Ladislava Bukovszkého.

SaS na spomínaný post navrhne niekdajšieho hovorcu ÚPN Michala Dzurjanina. S OĽaNO o tejto otázke Ľudová platforma strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd nerokuje. Líder OĽaNO Igor Matovič pre TASR nedávno povedal, že túto otázku ešte uzavretú nemajú. Podobne je na tom aj vládny Smer-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu