Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nová voľba šéfa ÚPN bude až v januári: Smer sa ešte nerozhodol

BRATISLAVA - Nová voľba predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) sa uskutoční až na schôdzi parlamentu, ktorá sa začína 29. januára. Dnes to potvrdil podpredseda výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Vladimír Jánoš (Smer-SD) s tým, že termín na doručenie nominácií by mal uplynúť 15. januára. To však ešte musí odobriť jeho výbor.

Zároveň platí, že do novej voľby môžu kandidovať aj doteraz neúspešní uchádzači František Mikloško (kandidát KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd) a Michal Dzurjanin (nominant SaS). Podpredseda KDH Pavol Abrhan na otázku, či bude Ľudová platforma opäť nominovať Mikloška, uviedol, že sa s ním najskôr musia poradiť. Podľa neho však bolo evidentné, že Smer-SD o neho nemá záujem, "tak na čo to opakovať".

Vládna strana, ktorá doteraz na čelo ÚPN nikoho nenominovala, vraj stále definitívne rozhodnutá nie je. "Existuje alternatíva, že kandidáta predložíme aj my," pripustil Jánoš.

Súčasnému šéfovi ÚPN Ivanovi Petranskému sa končí funkčné obdobie v januári. Povedal, že ak by od politických strán dostal ponuku kandidovať, určite by ju zvážil. Dodal, že osobne súhlasí s názorom podpredsedníčky parlamentu Jany Laššákovej (Smer-SD), podľa ktorej je potrebné zvoliť nového predsedu Správnej rady ÚPN ešte pred 1. februárom, kedy Petranskému končí funkčné obdobie.

Laššáková uviedla, že v prípade neobsadenia postu predsedu Správnej rady ÚPN by ústav nemal kto riadiť, keďže post podpredsedu Správnej rady je neobsadený. Petranský ju poopravil v tom zmysle, že na situácii by ani fakt zvolenia podpredsedu Správnej rady nič nezmenil. "Podľa zákona je štatutárom ÚPN výlučne predseda Správnej rady. Zákon s možnosťou, že by táto funkcia nebola obsadená vôbec, nepočíta," poznamenal. "Štatutárom je len predseda, ak by žiadny nebol zvolený, ústav by nemal kto viesť," zdôraznil Petranský.

Poslancom Národnej rady SR sa 28. novembra ani v opakovanej voľbe nepodarilo zvoliť nového predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Rovnako ako v utorok (27.11.), ani v novej voľbe nezískal žiaden z dvoch kandidátov nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Mikloškovi odovzdalo hlas 63 členov snemovne (v utorok dostal 52), Dzurjaninovi iba jeden (v utorok 12). Hlasovalo celkovo 144 poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu