Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Matovič by v čele ÚPN rád videl nestraníka

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič by Františka Mikloška do druhej voľby predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) nenavrhoval. Nevidí v tom zmysel, keďže Mikloško, ktorému podporu deklarovala takmer celá opozícia, v prvej voľbe neuspel. V čele ÚPN by rád videl človeka, ktorého nenavrhnú politické strany.

"Keď v dvoch kolách nedokázala opozícia vyjednať pre Františka Mikloška podporu, tak buď zlyhala opozícia, alebo nie je tento kandidát po vôli Smeru. Opätovné tvrdošijné nominovanie Mikloška by mi pripadalo detinské. Je čas hľadať nového kandidáta," povedal Matovič.

Dodal, že on a jeho hnutie by boli najradšej, keby si budúceho šéfa ÚPN vybrala odborná verejnosť a nebol by to stranícky kandidát. "Toho by sme si s radosťou osvojili," uviedol líder obyčajných, podľa ktorého však táto predstava nemá šancu na úspech. "Je v príkrom rozpore s predstavou politických strán, takže s ňou asi nepochodíme," vysvetlil.

Parlament volil šéfa ÚPN minulý týždeň, o post sa uchádzal František Mikloško (nominant KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd) a Michal Dzurjanin (nominant SaS). Mikloškovi podporu avizovali aj OĽaNO a nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská. Šéfa ÚPN plénum nezvolilo, v prvom kole získal Mikloško 52 hlasov, Dzurjanin 12, v druhom za Mikloška hlasovalo 63 poslancov a za Dzurjanina iba jeden.

Nová voľba sa zopakuje zrejme až na schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 29. januára. TASR to po neúspešnom hlasovaní potvrdil podpredseda výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Vladimír Jánoš (Smer-SD) s tým, že termín na doručenie nominácií by mal uplynúť 15. januára. To však ešte musí odobriť jeho výbor.

Zároveň platí, že do novej voľby môžu kandidovať aj doteraz neúspešní uchádzači František Mikloško (kandidát KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd) a Michal Dzurjanin (nominant SaS). Podpredseda KDH Pavol Abrhan na otázku, či bude Ľudová platforma opäť nominovať Mikloška, minulý týždeň uviedol, že sa s ním najskôr musia poradiť. Podľa neho však bolo evidentné, že Smer-SD o neho nemá záujem, "tak na čo to opakovať".

Líder SaS Richard Sulík chce ešte o nomináciách rokovať. "Ja si však viem predstaviť, že podporíme pána Mikloška," povedal. Vládna strana, ktorá doteraz na čelo ÚPN nikoho nenominovala, vraj stále definitívne rozhodnutá nie je. "Existuje alternatíva, že kandidáta predložíme aj my," pripustil Jánoš.

Súčasnému šéfovi ÚPN Ivanovi Petranskému sa končí funkčné obdobie v januári. Povedal, že ak by od politických strán dostal ponuku kandidovať, určite by ju zvážil. Dodal, že osobne súhlasí s názorom podpredsedníčky parlamentu Jany Laššákovej (Smer-SD), podľa ktorej je potrebné zvoliť nového predsedu Správnej rady ÚPN ešte pred 1. februárom, kedy Petranskému končí funkčné obdobie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu