Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bezplatné sterilizácie nebudú, SaS nezískala podporu

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dobrovoľné bezplatné sterilizácie nebudú. Plénum dnes po takmer päťhodinovej rozprave nepodporilo novelu zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne Lucie Nicholsonovej (SaS). Jej návrh počítal s tým, že nárok na bezplatnú sterilizáciu by mali osoby, ktoré majú minimálne štyri deti, alebo osoby staršie ako 35 rokov minimálne s tromi deťmi.

Právnu normu dnes podporilo len 15 poslancov zo 133 prítomných. Za návrh boli len členovia klubu SaS a niektorí poslanci za OĽaNO a SDKÚ-DS.

Zákrok sa mal podľa Nicholsonovej novely plne uhrádzať z verejného zdravotného poistenia. Poslankyňa uviedla, že táto zmena by mohla znížiť počet potratov. "Trendy ukazujú, že čím liberálnejší je prístup, tým menšie je množstvo interrupcií," povedala pred časom Nicholsonová. Súčasnému stavu poslankyňa vyčíta privysoké ceny za sterilizácie, ktoré sa podľa jej slov pohybujú od 300 do 500 eur, v súkromných zdravotníckych zariadeniach sú ešte vyššie.

V súčasnosti možno vykonať sterilizáciu len na základe písomnej žiadosti s tým, že pacient, ktorému bude sterilizácia vykonaná, musí byť plne informovaný o celom zákroku, alternatívnych metódach antikoncepcie a plánovaného rodičovstva, možnej zmene životných okolností, ako aj o možnom zlyhaní a medicínskych dôsledkoch sterilizácie. Porozumenie a súhlas vyjadrí pacient podpisom pod písomný informovaný súhlas. Od okamihu podpísania informovaného súhlasu do vykonania zákroku musí potom ešte uplynúť minimálne 30 dní, počas ktorých možno informovaný súhlas odvolať.

Nicholsonovej novela zachovávala súčasné nastavenie podmienok na vykonanie sterilizácie, ktorá mala byť aj naďalej vykonávaná výlučne na základe písomnej žiadosti. Meniť sa nemala ani lehota, keď od podpísania informovaného súhlasu po zákrok musí uplynúť minimálne 30 dní. Podľa návrhu právnej normy mal byť pri podpise informovaného súhlasu prítomný aj iný zdravotnícky pracovník, napríklad ošetrujúca zdravotná sestra. Osoba, ktorá sa rozhodne podstúpiť dobrovoľnú sterilizáciu, mala mať možnosť požiadať o prítomnosť ďalšieho svedka na základe vlastného výberu.

Proti návrhu v rozprave vystupovali najmä niektorí poslanci KDH a OĽaNO. "Sterilizácia je nezvratný proces a muž alebo žena už na 99,9 percenta nikdy nebudú mať deti. Sterilizácia nie je kúpa zlých šiat alebo voľby, ktoré sa opakujú každé štyri roky. Tu už nejde rozhodnutie zmeniť. Akékoľvek rozhodnutie, ktoré urobí človek v danom momente, sa môže po nejakom čase ukázať ako životný omyl alebo životná tragédia. Vy ste nikdy nezmenili názor v zásadných životných postojoch?" pýtal sa Nicholsonovej exminister zdravotníctva a poslanec KDH Ivan Uhliarik.

Líder OĽaNO Igor Matovič zase upozornil, že nie sterilizácie, ale práca je najlepším liekom na pôrodnosť v rómskych osadách. Poukázal tiež na to, že ľudia s príjmami a väčším majetkom majú menej detí. Preto sa nazdáva, že rómskym ženám by skôr pomohlo, keby mali ich rodiny prácu. Zároveň vyčítal liberálom, že pred voľbami sľubovali prácu namiesto dávok, a pritom bezplatnými sterilizáciami zavádzajú len ďalšiu dávku. "Dávku na sterilizáciu, nič iné nenavrhujete," odkázal SaS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu