Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štefanec: Kažimír si uvedomil, že vyššia daň z príjmu spôsobí škodu

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Podľa podpredsedu opozičnej strany SDKÚ-DS Ivana Štefanca si začína minister financií SR Peter Kažimír uvedomovať, že zvyšovaním sadzby dane z príjmu právnických osôb na 23 % spôsobuje škodu.

"Takto chápem jeho výrok o tom, že uvažuje o 21-% dani," povedal na dnešnom tlačovom brífingu na pôde parlamentu Štefanec.

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes posunuli návrh novely zákona o dani z príjmov do druhého čítania. Podľa Štefanca sa tak rozhodne v druhom alebo treťom čítaní o tom, či Slovensko bude mať rovnú daň, alebo nie. "Nemáme žiadne signály o diskusii, ale máme signály o tom, že vláda si začína uvedomovať, aké zlo pácha," konštatoval Štefanec. Ako dodal, vláda SR takisto počíta s tým, že na budúci rok bude na Slovensku viac nezamestnaných ľudí ako v minulom roku. Podľa Ivana Švejnu (Most-Híd) nie je ani dôležitá sadzba dane z príjmu, ale skôr efektívna miera zdaňovania.

Pričom pri súčasnom návrhu sa pre mnohé podniky zvýši skutočná daňová nominálna povinnosť o 30 až 50 %. "To už nie je domotivujúce, ale hraničí to s takzvaným výpalným. Jednoducho potom tí ľudia budú rozmýšľať, či to nie je neprimerané," vyhlásil Švejna. Ako upozornil Miloš Moravčík (KDH), so zvýšením daní narastie aj nezamestnanosť. Ak by sa tak stalo počas budúceho roka, rezort financií by mal podľa Moravčíka následne znížiť daň z príjmu právnických osôb naspäť na 19 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu