Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kažimír: Progresívna daň je štandard, používa ju väčšina krajín

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Progresívne zdaňovanie príjmov je štandardné riešenie, ktoré funguje vo väčšine vyspelých krajín. V súvislosti s rušením rovnej dane, ktoré tento týždeň vládna väčšina v Národnej rade (NR) SR posunula do 2. čítania, to dnes zdôraznil minister financií Peter Kažimír za Smer-SD.

 "Progresívne zdaňovanie je absolútne civilizovaný a väčšinový systém v celom svete. Rovná daň bola postupne prijímaná v krajinách bývalého sovietskeho bloku a je typická pre krajiny, ktoré majú obrovský problém s výberom daní, kde je ťažká motivácia ľudí na platenie daní," vysvetlil šéf rezortu financií v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Pripustil, že problém s výberom daní je dlhodobo aj na Slovensku, ale postupne sa štandardizuje.

Spor o dane so súčasnou opozíciou označil za legitímny rozpor medzi pravicou a ľavicou. "Spoločnosť sa musí rozhodnúť, lebo nechce dobrovoľne platiť dane, ale zároveň chce mať vysokú kvalitu verejných služieb," konštatoval Kažimír s tým, že súčasná vláda pri konsolidácii verejných financií presadzuje vyšší príspevok lepšie zarábajúcich ľudí a firiem.

Podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec však ministra v diskusii upozornil, že rovná daň všade tam, kde bola zavedená, aj fungovala. Nielen na Slovensku prinášala nových investorov a nové pracovné miesta.

"Žiadna krajina doteraz nerušila to, čo funguje. Rovná daň bola jedným z prostriedkov, ktoré pomohli, aby sa krajiny rýchlejšie rozvíjali, aby mali viac pracovných miest. Aby sme rýchlejšie dobiehali vyspelé krajiny," pripomenul.

Vládu upozornil, že aj keď od budúceho roka zvýši dane, neznamená to, že automaticky vyberie aj viac peňazí do štátneho rozpočtu. Narúša totiž doterajší dobrý daňový systém. "Rovná daň sa na Slovensku osvedčila, má svoje opodstatnenie, vláda si dáva vlastný gól tým, že ju ruší," dodal opozičný zákonodarca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu