Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zmeny vo vydávaní vodičákov: Budú mať obmedzenú platnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zavedenie vydávania nových vodičských preukazov obmedzí stránkové dni na polícii. "V dňoch 17. a 18. januára 2013 nebude možné vykonať evidenčné úkony. Reálne sa nové vodičské preukazy začnú vydávať od pondelka 21. januára," uviedla hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová. Dôvodom sú úpravy v informačnom systéme polície.

K zmenám vo vydávaní vodičských preukazov dochádza od 19. januára. Vodičské preukazy budú mať obmedzenú platnosť. Vodičáky vydané od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004 budú platné do 31. decembra 2023. Preukazy vydané od 1. mája 2004 do 18. januára 2013 budú platné do 31. decembra 2032.

Po novom bude platnosť vodičského preukazu pre skupiny AM, A1, A2, A, B1, B, BE a T 15 rokov, najviac však do dovŕšenia veku 65 rokov. Vodičák skupiny C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE bude platiť päť rokov, a takisto najviac do veku 65 rokov. "Platnosť vodičského preukazu osoby staršej ako 63 rokov je päť rokov, ak predloží platný doklad o zdravotnej spôsobilosti," ozrejmila Baloghová.

Vodiči vozidiel skupiny C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE sú povinní podrobiť sa pravidelným psychologickým vyšetreniam každých päť rokov a po dosiahnutí veku 65 rokov každé dva roky. To isté platí aj pre vodičov, ktorí vedú vozidlo s právom prednostnej jazdy, motorové vozidlo využívané na prepravu nebezpečných vecí, motorové vozidlo využívané na zasielateľstvo a taxislužbu a na poskytovanie poštových služieb.

Držitelia vodičských preukazov vydaných pred 19. januárom 2013, ktorí vedú motorové vozidlo skupiny C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE, sú povinní mať pri šoférovaní pri sebe doklad o zdravotnej spôsobilosti a doklad o psychickej spôsobilosti. Doklady nesmú byť staršie ako päť rokov.

Vodiči, ktorí majú vodičák vydaný pred 19. januárom 2013, sú povinní podrobiť sa pravidelnej lekárskej prehliadke najskôr dva mesiace pred dosiahnutím veku 65 rokov a najneskôr do dvoch mesiacov po dosiahnutí tohto veku. A potom následne každých päť rokov. Títo vodiči sú povinní mať pri šoférovaní pri sebe doklad o zdravotnej spôsobilosti nie starší ako päť rokov.

Zmenia sa aj správne poplatky. Výmena vodičských preukazov vydaných pred 19. januárom 2013 bude stáť namiesto 6,50 eur len tri eurá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu