Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rómovia rekonštruujú hrad Revište: Poslanci SaS ich boli pozrieť!

Lucia Nicholsonová a Daniel Krajcer Zobraziť galériu (4)
Lucia Nicholsonová a Daniel Krajcer (Zdroj: SITA)

REVIŠTSKÉ PODZÁMČIE - Rómovia z okresu Žarnovica dnes začali pracovať na rekonštrukcii hradu Revište za príjem vo výške minimálnej mzdy. Rekonštrukcia hradu Revište sa koná v rámci iniciatívy strany SaS, Práca namiesto dávok: Skutočné riešenie rómskej otázky.

 "Počas tohto týždňa by malo desať robotníkov vybudovať chodník a pripraviť miesto pre postavenie lešenia pod hradným múrom. Za túto prácu dostanú 70 eur, čo je viac ako dostanú v dávkach hmotnej núdzi," priblížil práce Vladimír Čermák zo Združenia na záchranu hradu Revište.

Princíp projektu Práca namiesto dávok je postavený na tom, že strana SaS chce ľudom zabezpečiť prácu cez pracovnú agentúru, aby dostávali aspoň minimálnu mzdu namiesto dávok, ktoré chce strana zrušiť. "Sme presvedčení, že na Slovensku je práce dosť, nielen na kultúrnych pamiatkach, ale i v mestách, obciach a dnešok je dôkazom, že keď sa práca ľuďom ponúkne, tak to dokážu prijať, sú dokonca radi," uviedol dnes na tlačovom brífingu poslanec NR SR za SaS Daniel Krajcer. Zároveň sa pre médiá vyjadril, že existujú ľudia, ktorí pracovať nechcú, tí budú mať podľa jeho slov smolu a budú mať nárok na jedno teplé jedlo denne.

Poslankyňa NR SR Lucia Nicholsonová podotkla, že projekt je myslený vážne, keďže pred voľbami v roku 2012 strana išla do Prešova, kde získala tridsiatich ľudí z okolitých dedín, ktorí upravili okolie železničnej stanice. "Ja osobne som vtedy mala najlepší pocit z tých ľudí, ktorí keď dostanú zmysluplnú prácu a keď dostanú šancu ukázať, že je to len mýtus, že všetkých hádžeme do jedného vreca. Hovoríme, že tí ľudia nechcú pracovať, tak sa toho dokážu chopiť, odrobiť si a zaslúžiť si tie peniaze, ktoré za to dostanú," uviedla Nicholsonová.

"Na Slovensku sa dvadsať rokov rozpráva o riešení rómskej problematiky, ale dokopy sa nič neurobilo. My sme pred tromi týždňami pripravili súbor tridsiatich opatrení, v ktorých vidíme možnosti riešiť tento problém. Ale zároveň si myslíme, že je načase, aby sa od slov prešlo aj ku skutkom a dnešok je dôkazom toho, že keď majú Rómovia zmysluplnú prácu, tak dokážu pracovať," dodal Krajcer.

Slová poslancov NR SR za stranu SaS potvrdzujú aj desiati robotníci, ktorí upravujú a budujú chodník pod hradbami. Podľa nich má väčší zmysel pracovať ako poberať dávku v hmotnej núdzi. Robotníci pracujú od pol siedmej rána do skorých poobedňajších hodín a počas pracovnej doby majú zabezpečenú aj stravu.

"Čo je podstatné, tak okres Žarnovica má 20- percentnú nezamestnanosť a je tu veľa usilovných rúk, ktoré by chceli robiť. Ja si myslím, že práve tento projekt Práca namiesto dávok by pomohol urýchliť prácu na záchrane tohto hradu desaťkrát," vyjadril sa Miroslav Seget zo Združenia na záchranu hradu Revište.

Rekonštrukcia okolia hradu Revište sa ukončí v piatok 27. októbra. Strana SaS poskytla zo svojich zdrojov 700 eur na vyplatenie miezd desiatim robotníkom. Pracovníkov vytipoval mestský úrad a pracujú pre Združenie na záchranu hradu Revište.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu