Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dozorný a kontrolný systém v Česku zlyhal, tvrdí Jahnátek

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dozorný a kontrolný systém v kauze otravy metylalkoholom podľa ministra pôdohospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) v Česku zlyhal. Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

„Zlyhal dozorný a kontrolný systém v Českej republike. Zlyhali tajné služby, tie predsa museli mať informáciu a verím, že mali informáciu. Zlyhala potravinová kontrola, hygiena, vzhľadom na to, že celý systém pančovania sa nejakým spôsobom kryl, zlyhala takisto podľa mňa aj polícia,“ reagoval Jahnátek na informácie, že o pančovaní alkoholu mali vedieť aj niektorí ministri.
      
Otrava metylalkoholom si v sobotu (22. 9.) v Česku vyžiadala 24. obeť. V českom Havířove zomrela 57-ročná žena, ktorá bola hospitalizovaná v kritickom stave dva týždne. Pre podozrenie z otravy metanolom bolo na Slovensku hospitalizovaných osem ľudí, posledného prepustili z prešovskej nemocnice v piatok (21. 9.). Na oslave konzumovali alkohol objednaný z Česka. „Všetci sú bez trvalých zdravotných následkov,“ vyhlásila v dnešnej relácii ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).
      
Dodala, že v slovenských predajniach či reštauráciách stále kontroluje možný výskyt alkoholu z Česka vyše 400 skupín pod vedením Štátnej veterinárnej a potravinovej správy a regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Na Slovensku od 18. septembra platí zákaz dovozu a predaja alkoholu vyrobeného v ČR. Jahnátek dnes zopakoval, že zákaz bude trvať dovtedy, kým prohibíciu nezastavia české orgány.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu