Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Hlinov návrh prešiel, Jahnátek predloží správu o potravinovej pomoci

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek predloží parlamentu správu o tom, kde sa stala chyba v distribúcii potravinovej pomoci. Pri schvaľovaní programu 8. schôdze Národnej rady SR to navrhol poslanec za OĽaNO Alojz Hlina. Poslanci jeho iniciatívu podporili.

Hlina zdôraznil, že potravinová pomoc sa týkala pol milióna občanov Slovenska, preto zlyhanie pri jej distribúcii považuje za vážny problém. Minister pôdohospodárstva vystúpi so správou na ďalšej schôdzi národnej rady. Ešte v pondelok na branno-bezpečnostnom výbore Hlina navrhol, aby v budúcnosti potravinovú pomoc z Európskej únie rozdávali Ozbrojené sily SR, predseda výboru Jaroslav Baška (Smer-SD) myšlienku podporil.

Sociálne odkázaní občania sa budúci rok nedostanú k potravinám zadarmo. Európska komisia (EK) totiž vyradila Slovensko z programu potravinovej pomoci pre rok 2013. Dôvodom rozhodnutia komisie bola skutočnosť, že Slovensko nevytvorilo vhodné podmienky na to, aby zabezpečilo bezpečnú, správnu a včasnú implementáciu tohto programu v roku 2013. Navyše, Slovenská republiky bude musieť vrátiť aj zábezpeku 1,1-milióna eur, ktorú na tento účel dostala z európskych peňazí. Občania v núdzi sa tak k bezplatným potravinám dostanú najskôr v roku 2014.

Vtedy však už program potravinovej pomoci bude mať na starosti ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Tento rok malo Slovensko z programu potravinovej pomoci k dispozícii päť miliónov eur, budúci rok mohlo získať približne 4,8 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu