Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Útok na ministerský web: Vláda je ľuďom na smiech!

Web ministerstva pôdohospodárstva zjavne niekto hackol. Zobraziť galériu (2)
Web ministerstva pôdohospodárstva zjavne niekto hackol. (Zdroj: mpsr.sk, SITA)

BRATISLAVA – Zdá sa, že stránku rezortu pôdohospodárstva niekto hackol! Prekvapenie čakalo v pondelok na návštevníkov ministerského portálu, keď medzi aktualitami našli pomerne kritický príspevok na adresu ministra Ľubomíra Jahnátka. Rezort umiestnenie blogu vníma ako hlúpy žart!

Na hacknutie stránky upozornil poslanec SaS Martin Chren, ktorého vzniknutá situácia pobavila. „Oceňujem odvahu hodnotiť mentálne nastavenie tejto vládnej garnitúry na vlastnom ministerskom webe :-),“ uviedol zjavne ironicky na svojom facebookovom profile. Na ministerskej stránke totiž niekto zverejnil blog, ktorý kritizoval kroky ministerstva a jeho šéfa Jahnátka.

„Chystá sa radikálna zmena vo verejnom obstarávaní, ale pri mentálnom nastavení tejto vládnej garnitúry len ťažko očakávať, že hlavnou snahou bude nastaviť podmienky tak, aby sa obstarávalo ekonomicky optimálne,“ píše sa v blogu, ktorý by sa za normálnych okolností na stránke neobjavil.

Rezort pôdohospodárstva vníma umiestnenie nie veľmi prajného príspevku na ministerskom webe za zlý vtip. „Niekto si urobil veľmi hlúpy žart, či už na našu adresu, alebo aj na adresu novinára, ktorého prácu si vysoko vážime(...) To, čo urobil niekto a my netušíme kto, považujeme naozaj za nemiestny žart,“ uviedla pre Topky hovorkyňa Magda Tóth Želeňáková.

Podarilo sa nám skontaktovať aj s pôvodným autor, ktorého blog sa s miernymi úpravami objavil na stránke. Ten o jeho zneužití nevedel. „Som z toho dosť prekvapený, vzhľadom na obsah blogu. Predpokladám, že ten, kto ho tam umiestnil, ho ani nečítal. Nezdá sa mi, že by mal pán minister taký ústretový prístup ku kritike,“ povedal Jozef Maťaše pre Topky.

Ministerstvu sa síce kritický blog podarilo z hlavnej stránky odstrániť, keď sme si ho však spustili cez konkrétny link, príspevok naďalej zostával medzi aktualitami.

Takto sa zobrazuje ešte aj dnes blog na webe ministerstva.
Zobraziť galériu (2)
Takto sa zobrazuje ešte aj dnes blog na webe ministerstva.  (Zdroj: mpsr.sk, SITA)



Minister Jahnátek vyzýva

Minister Jahnátek potvrdil, že problém nekvalitných potravín sa netýka len detí, ktoré sa stravujú v školských jedálňach, ale celého potravinárskeho sektora. Vyzval prevádzkovateľov stravovacích zariadení, aby sa snažili zabezpečiť používanie domácich produktov. Riešenie na slovenský spôsob: zodpovední za nastavenie systému vyzývajú tých, ktorí systém používajú, aby sa napriek zlému nastaveniu systému snažili robiť to, čo systém neumožňuje.

Jahnátek vydal pokyn, aby sa v stravovacom zariadení ministerstva pôdohospodárstva používali len slovenské potraviny. Mňa by zaujímalo, ako sa s tým nákupca vyrovná bez toho, aby obchádzal zákon o verejnom obstarávaní. Ono to dobre vyzerá na tlačovej konferencii, ale ťažšie sa to napĺňa. Chystá sa radikálna zmena vo verejnom obstarávaní, ale pri mentálnom nastavení tejto vládnej garnitúry len ťažko očakávať, že hlavnou snahou bude nastaviť podmienky tak, aby sa obstarávalo ekonomicky optimálne. Už máme skúsenosti so štvorročným obstarávaním v predchádzajúcom období.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu