Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vraždiaci alkohol môže byť aj na Slovensku: Minister nariadil kontrolu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Policie ČR)

BRATISLAVA/PRAHA - Nebezpečný alkohol aj na Slovensku? Je možné, že liehoviny, ktoré majú v susedných Čechách na konte už štyri obete a niekoľkých otrávených, predávajú aj naši obchodníci. Minister Ľubomír Jahnátek preto okamžite vydal pokyn Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, aby vážnu situáciu preverila.

Prvé prípady otráv a úmrtí v Čechách zaznamenali už minulý týždeň. Odvtedy má nebezpečná liehovina na svedomí už štyri obete a 17 otrávených, z ktorých minimálne traja sú v kritickom stave. Obavy sa už začali šíriť aj na Slovensko, tekutý „zabijak“ by sa mohol predávať aj na pultoch našich predajní.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja preto začalo okamžite konať. „Vidieka Ľubomír Jahnátek dal pokyn riaditeľovi Štátnej  veterinárnej a potravinovej správy Jozefovi Bírešovi, aby okamžite preveril situáciu, či sa náhodou obdobný alkohol nepredáva aj na Slovensku,“ povedala nám hovorkyňa ministerstva Magda Tóth Želeňáková.

Slovenskí zákazníci by mali byť preto opatrnejší a radšej si dvakrát rozmyslieť, či šetriť na kvalite. Ponuka alkoholu označeného obdobnými etiketami, aké nesie ten vraždiaci, sa totiž objavila na viacerých slovenských webových stránkach. Pol litra vodky si môžte zakúpiť za 3,92 eur a liter "tuzemáku" za 8,06 eur. Firma Likérka Drak, ktorá konkrétne liehoviny vyrába však tvrdí, že ide o podvod a jej meno bolo zneužité. „Likérka drak má zavedený stály daňový dozor, a je preto úplne vylúčené, aby výrobky (spôsobujúce otravu) pochádzali z tejto firmy,“ uviedol konateľ spoločnosti Pavel Čaniga.

Je teda možné, že neznámy podvodník si smrtiaci alkohol vyrábal sám a označil ho etiketou zneužitej firmy. „Obaly výrobkov obsahujúcich chybný alkohol označené etiketou tejto firmy sú jednoznačne falzifikáty,“ dodal konateľ. Slovenská strana preto neváha a pulty predajní už prehľadáva. „Ak by sa náhodou alkohol s obdobnými etiketami našiel aj v našich prevádzkach, minister nariadi jeho okamžité stiahnutie z trhu,“ uviedla hovorkyňa Železňáková.

Obetí jedovatého metyalkoholu však neustále pribúda. Alarmujúce je, že väčšina prípadov otravy pochádza z oblasti Moravy - v blízkosti hraníc so Slovenskom, kde je zrejme centrum výroby jedovatej liehoviny. Na severnej Morave sa otrávilo podľa posledných správ 11 ľudí, na južnej Morave ďalší dvaja a jeden v stredných Čechách. S ďalšími troma prípadmi z Přerova stúpol počet otrávených až na 17.

 

Vraždiaci alkohol môže byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: novinky)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu