Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Utajovanie informácií pri povoľovaní envirostavieb má vraj nahrávať podnikateľom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Novela zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečistenia z dielne envirorezortu podľa organizácie Via Iuris "otvorene" nahráva podnikateľom v neprospech aktívnej verejnosti. Organizácii sa nepáčia plánované zásahy do práv účastníkov povoľovacích konaní pri významných environmentálnych stavbách. Tvrdí, že ich ochrana je už dostatočne upravená v existujúcich právnych predpisoch.

Problémom má byť ustanovenie, ktoré zavádza novú povinnosť inšpekcie životného prostredia zabezpečiť ochranu obchodného tajomstva, osobných údajov a ďalších chránených údajov, ak sú tieto údaje v žiadosti označené ako chránené. Via Iuris upozorňuje, že podnikateľ môže požiadať, aby v povoľovacom konaní boli utajené významné informácie o prevádzke, ktorá môže ovplyvniť životy ľudí žijúcich v jej blízkosti.

"Takýto návrh je v rozpore nielen s vnútroštátnou, ale aj európskou právnou úpravou. Podnikateľ žiadajúci o povolenie by sa na jeho základe mohol dožadovať utajenia mnohých dôležitých informácií, ktoré napokon nemusia mať povahu obchodného tajomstva alebo osobného údaja," uviedla advokátka spolupracujúca s Via Iuris Zuzana Čaputová. Inšpekcia by podľa jej slov však bola povinná, okrem drobných v návrhu stanovených výnimiek, utajiť všetky informácie, ktoré podnikateľ označil.

"Hlavným dôvodom prípravy nového zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania (IPKZ) je transpozícia smernice EÚ o priemyselných emisiách. Nad rámec tejto európskej smernice ministerstvo neprijalo žiadne ďalšie opatrenia," reagoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Podľa jeho slov sa k zákonu v súčasnosti skončilo pripomienkové konanie a pripomienky sa stále zapracovávajú.

Na margo námietky Via Iuris poznamenal, že všetky významné informácie o prevádzke ako napríklad údaje o prevádzke, umiestnenie, vplyv na životné prostredie, ako aj zoznam surovín, pomocných materiálov, ktoré sa vyrábajú alebo používajú v konkrétnej prevádzke, budú verejnosti dostupné v informačnom systéme envirorezortu www.enviroportal.sk, ako aj dotknutých obciach.

Zákon o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia upravuje postup štátnych orgánov pri povoľovaní a kontrole významných prevádzok, ktoré majú vplyv na životné prostredie. Upravuje povoľovacie konanie, ktoré v sebe integruje viacero potrebných povolení na vybudovanie a činnosť environmentálnej prevádzky.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu