Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mečiar: Keby sa Československo nerozpadlo, boli by sme pre EÚ bezvýznamní

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

TRENČIANSKE TEPLICE – Keby sa Československo nerozpadlo, bolo by dnes Slovensko v rámci Európskej únie bezvýznamným regiónom. Povedal to novinárom líder HZDS Vladimír Mečiar, ktorý dnes usporiadal narodeninovú oslavu vo svojej vile Elektra v Trenčianskych Tepliciach.

Zablahoželať k 70-tke mu prišlo 49 jeho rodinných príslušníkov, neprišiel žiadny z jeho bývalých politických kolegov. K 20. výročiu rozpadu republiky Mečiar novinárom povedal, že aj po 20 rokoch od jeho rokovaní s Václavom Klausom to hodnotí ako správny krok. Práve Klaus, a nie Václav Havel, bol podľa neho jediným reálnym politikom na českej politickej scéne. „Prečo o tom stále ešte pochybujete, či to bolo dobré, keď je to dobré? 20 rokov to prináša dobro. Prečo Slováci stále o sebe pochybujú, to sa tak naspäť ponáhľajú stratiť samostatnosť?,“ opýtal sa Mečiar.

Bývalý slovenský predseda vlády sa dnes nakrátko vrátil aj k posledným parlamentným voľbám, v ktorých sa jeho Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) historicky prepadla, pretože nezískala ani jedno percento voličov. Podľa neho strana zažila nie volebnú porážku, ale volebnú urážku. „Národ, ktorý chce mať osobnosti, si ich musí vážiť. Ak si ich neváži, to nie je prehra tých osobností, to je prehra toho národa, lebo stráca vzájomnú symbiózu a vyplýva z toho poučenie: Vykašli sa na Slovákov, lebo oni sa pri prvej príležitosti vykašlú na teba,“ povedal

Vladimír Mečiar je bývalý trojnásobný predseda vlády. V 90. rokoch 20-teho storočia po sporoch vo Verejnosti proti násiliu založil platformu Za demokratické Slovensko (VPN-ZDS), do ktorej prešla značná časť členov VPN. Tá sa pretransformovala na politickú stranu Hnutie za demokratické Slovensko. Vladimír Mečiar bol 22. júna 1991 zvolený za jej predsedu. Stranu vedie dodnes. Aj keď po marcových parlamentných voľbách ohlásil, že z funkcie odíde, dodnes tak neurobil. Od volieb však s médiami nekomunikoval. Spolu so súčasným českým prezidentom Václavom Klausom je považovaný za strojcu rozdelenia spoločného štátu Čechov a Slovákov, ktoré sa začalo pred dvadsiatimi rokmi a vyvrcholilo vznikom dvoch samostatných štátov - Slovenskej republiky a Českej republiky 1. januára 1993.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu