Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mečiar o Ficových alternatívach: Prezidentská kandidatúra alebo problémy

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

TRENČIANSKE TEPLICE – Robert Fico má podľa expremiéra a lídra Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara len dve alternatívy.

„Buď prejde na funkciu prezidenta Slovenskej republiky alebo s obrovskými problémami bude končiť tretí rok vlády. Tretí rok, nehovorím všetky štyri,“ povedal dnes novinárom Mečiar, ktorý vo svojej vile Elektra s príbuznými oslavoval 70. narodeniny. Ako ďalej podotkol, verejnosť čaká na nové politické osobnosti, subjekty aj iný spôsob myslenia. Súčasná vláda podľa neho nenapĺňa svoje vyhlásenie, chýba jej diskusia a reálne riešenie problémov. „Nie sú ochotní ani stretnúť sa a porozprávať, sú ako keby opití mocou. Ale po každej opici príde vytriezvenie,“ povedal na margo súčasných politikov Mečiar.

Vladimír Mečiar už tretíkrát na post prezidenta nechce kandidovať. Jubilujúci politik nemá na to chuť a nevidí ani vôľu zo strany verejnosti. „Prečo mám robiť tretí experiment a robiť službu ľuďom, keď tí ľudia to nechcú a nevážia si to,“ hovorí bývalý predseda vlády. Ako ďalej dodal, počas svojej politickej kariéry zažil deväť pokusov o atentát aj niekoľko trestných stíhaní. Negatívny postoj voči jeho osobe sa podľa neho ani počas súčasnej vlády Smer-u nezmenil. "Ani teraz to nie je iné, keď je Fico pri moci, odovzdali ma ÚBOK-u Trnava, aby ma preskúmavali a prešetrovali podľa zákona o preukázaní pôvodu majetku. Už je mi to jedno, či je Dzurinda, či je to Fico, furt je to voči mne rovnaký postoj zneužitia štátnej moci," tvrdí politik.

V prezidentských voľbách v roku 2014 už terajší prezident Ivan Gašparovič nebude môcť kandidovať, pretože momentálne slúži svoje druhé prezidentské obdobie po sebe. Kandidovať do tretice po sebe v takomto prípade Ústava SR neumožňuje. O prezidentskú kandidatúru pred nadchádzajúcimi voľbami hlavy štátu zatiaľ verejne potvrdil záujem len Ján Čarnogurský. Ako o ďalších kandidátoch sa v politických kruhoch hovorí o úradujúcom premiérovi Robertovi Ficovi a bývalej premiérke Ivete Radičovej.

Na konci júna urobila agentúra MVK exkluzívny prieskum verejnej mienky pre Hospodárske noviny. Vyplynulo z neho, že ak by v prezidentských voľbách v roku 2014 kandidovala Iveta Radičová, stala by sa hlavou štátu. Volilo by ju 33,3 percenta ľudí, druhý by bol Robert Fico s 30,1 percentami hlasov, tretí Ján Čarnogurský so ziskom 14,9 percenta hlasov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu