Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Fico: V každom prípade podporíme opozičného kandidáta na post šéfa NKÚ

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najsilnejšia a jediná vládna strana Smer-SD v každom prípade na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) podporí opozičného kandidáta.

"Nech predložia kandidáta, ktorému budeme dôverovať, že je to spoločný opozičný kandidát. Ak takého nemajú, nech každá opozičná strana predloží nejakého kandidáta na post predsedu NKÚ a my sa v Smere rozhodneme, ktorého z týchto opozičných kandidátov podporíme. My máme čisté svedomie v tejto veci," uviedol dnes premiér Robert Fico. Štvrtkovou neúspešnou voľbou opozičného nominanta Kamila Krnáča, ktorý získal v tajných voľbách iba 53 zo 67 opozičných hlasov, podľa neho opozičné strany dokázali, že nemali spoločného kandidáta a že sa ich dohodám nedá dôverovať.

Predseda vlády zopakoval, že funkcia predsedu NKÚ patrí opozícii, čakajú ale na spoločného kandidáta, alebo v prípade nedohody na viacerých. Konkrétne návrhy opozície očakáva v septembri, kedy sa bude konať ďalšia schôdza parlamentu, voľbu nechce naťahovať.

Päť opozičných strán dnes otvoreným listom adresovaným Ficovi vyzvalo Smer-SD, aby zabezpečil zvolenie kandidáta SaS za predsedu NKÚ a tiež aby sa do rozhodnutia Ústavného súdu SR vo veci zákonnosti odvolania Miloslavy Zemkovej zdržal voľby nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska( RTVS).

Neúspešný kandidát opozičných strán Kamil Krnáč (exposlanec SaS) získal vo štvrtok podporu 53 zo 146 prítomných poslancov, opozícia má v parlamente spolu 67 zákonodarcov. Premiér Robert Fico ešte v pondelok konštatoval, že Smer-SD rešpektuje právo opozície na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu, najsilnejšia strana disponuje v národnej rade 83 hlasmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu