Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico radí opozícii: Každá strana si navrhnite kandidáta na šéfa NKÚ

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Každá jedna opozičná strana by mala predložiť svojho vlastného kandidáta na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) dal dnes takýto návrh opozičným stranám na spoločnom rokovaní s ich lídrami.

"Navrhol som im, aby každá politická strana predložila jedného kandidáta," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní s opozíciou Fico. Medzi kandidátmi by sa následne urobila akási súťaž v NR SR a post šéfa NKÚ by získal najlepší z nich.

Dôvodom takéhoto návrhu je podľa Fica fakt, že opozícia sa nevie dohodnúť na spoločnom kandidátovi. "Toto bude asi najschodnejšia cesta," doplnil. Vládna strana Smer-SD nemá podľa neho záujem brzdiť voľbu šéfa NKÚ. "Toto miesto patrí opozícii," zopakoval premiér.

Šéfa NKÚ volili poslanci minulý týždeň. Jediným kandidátom bol nominant opozície, bývalý poslanec SaS Kamil Krnáč. V tajnej voľbe neprešiel napriek tomu, že Fico avizoval podporu opozičnému kandidátovi, na ktorom sa zhodnú všetky opozičné strany. Opozícia sa na Krnáčovi dohodla, no napokon ho nepodporili ani viacerí opoziční poslanci. Krnáč získal len 53 hlasov, opozícia disponuje 67 poslancami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu