Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Poslanci Smeru sa k voľbe Krnáča nevyjadrujú, poukazujú na tajnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Oslovení poslanci vládneho Smeru-SD zatiaľ nechcú povedať, či v prípade, ak opozícia svoje slovo dodrží a do septembrovej voľby šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR opäť predloží len Kamila Krnáča (nominant SaS), či získa tento kandidát aj ich podporu.

Členovia Smeru-SD poukazujú na to, že voľba je tajná a že čas na predkladanie nominácií uplynie až 7. septembra.

"Na zasadnutí klubu si to prejdeme, teraz by to bolo predčasné. My budeme opäť navrhovať tajnú voľbu," avizovala predsedníčka poslaneckého klubu strany Smer-SD Jana Laššáková. Šéf Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) sa aktuálne nevie vyjadriť, aká bude politická situácia. "Je to určite na rokovaniach vedení politických strán. Každá ústavná funkcia v štáte by mala byť obsadená. Momentálne je však k menám predčasné sa vyjadrovať, navyše je to tajná voľba," povedal.     

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) vyhlásil, že jeho poslanecký klub bude pre túto voľbu určite zasadať. "Stále je dosť času na dialóg s opozíciou, no opozícia to nemôže len proklamovať, ale musí doložiť, že to myslí vážne. Keď totiž príde na tajnú voľbu, tak pána Krnáča nevolí. Sú to preto také falošné vyjadrenia," podotkol Jarjabek.

Prvá voľba nového šéfa NKÚ sa uskutočnila ešte v júli a jediným kandidátom bol Krnáč. Napriek tomu, že líder Smeru-SD Robert Fico pred voľbou tvrdil, že tento post patrí opozícii a jeho strana podporí jej spoločného kandidáta, Krnáč hlasy jeho poslancov nezískal. Na druhej strane ho nevolila ani celá opozícia. Po tajnej voľbe všetky opozičné strany tvrdili, že ony dohody dodržali. Fico následne navrhol, aby každá jedna opozičná strana predložila svojho vlastného kandidáta na šéfa NKÚ, keďže sa nevie dohodnúť na spoločnom nominantovi.

Po rokovaní opozície však líder OĽaNO Igor Matovič oznámil, že Krnáč zostáva naďalej ich spoločným kandidátom na šéfa NKÚ. "My sme sa minule zhodli na Kamilovi Krnáčovi a naďalej trváme na tom, že je kandidátom celej opozície. Nepristúpime na Ficovu hru, že bude opozíciu rozdeľovať a hádzať pomedzi nás polená," vyhlásil Matovič.

Šéf obyčajných zároveň vyzval premiéra, aby dodržal svoj pôvodný sľub ohľadom voľby. "Ten bol, že Smer bude akceptovať kandidáta, ktorého opozícia predloží. Vtedy, keď toto Fico hovoril, nehovoril nič o tom, že opozícia do jedného poslanca musí za toho kandidáta hlasovať," upozornil Matovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu