Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Matovič: Opozícia opäť spoločne navrhne na šéfa NKÚ Krnáča

BRATISLAVA - Kamil Krnáč zostáva naďalej opozičným kandidátom na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania opozície s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) to povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

"My sme sa minule zhodli na Kamilovi Krnáčovi a naďalej trváme na tom, že je kandidátom celej opozície. Opäť predložíme tohto jediného kandidáta. Nepristúpime na Ficovu hru, že bude opozíciu rozdeľovať a hádzať pomedzi nás polená," vyhlásil Matovič. Reagoval tak na Ficov návrh, aby každá jedna opozičná strana predložila svojho vlastného kandidáta šéfa NKÚ. Voľba by sa mala konať 18. septembra.

Líder obyčajných zároveň vyzval premiéra, aby dodržal svoj pôvodný sľub ohľadom voľby. "Pôvodný prísľub bol, že Smer bude akceptovať kandidáta, ktorého opozícia predloží. Vtedy, keď toto Fico hovoril, nehovoril nič o tom, že opozícia do jedného poslanca musí za toho kandidáta hlasovať," upozornil Matovič.

Fico dnes opozičným lídrom navrhol, aby každá opozičná strana dala svojho kandidáta, preto, že podľa neho sa opozícia nevie dohodnúť na spoločnom kandidátovi. Podľa jeho slov by sa medzi kandidátmi následne urobila akási súťaž v Národnej rade SR a post šéfa NKÚ by získal najlepší z nich. "Toto bude asi najschodnejšia cesta," doplnil. Vládna strana Smer-SD nemá podľa neho záujem brzdiť voľbu šéfa NKÚ. "Toto miesto patrí opozícii," zopakoval premiér.

Šéfa NKÚ volili poslanci minulý týždeň. Jediným kandidátom bol nominant opozície, bývalý poslanec SaS Kamil Krnáč. V tajnej voľbe neprešiel napriek tomu, že Fico avizoval podporu opozičnému kandidátovi, na ktorom sa zhodnú všetky opozičné strany. Opozícia sa na Krnáčovi dohodla, no napokon ho nepodporili ani viacerí opoziční poslanci. Krnáč získal len 53 hlasov, opozícia disponuje 67 poslancami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu