Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Minister Borec dôvody odvolania šéfov súdov Žitňanskej neprezradil

Tomáš Borec
Tomáš Borec

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) ani v odpovedi na interpeláciu poslankyne SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej nevysvetlil dôvody, pre ktoré 5. júna odvolal z funkcie predsedníčku Krajského súdu v Bratislave Darinu Kuchtovú a predsedu Krajského súdu v Žiline Róberta Urbana.

Žitňanská to dnes potvrdila. Zákon ministrovi odvolanie bez udania dôvodu umožňuje. "Minister v odpovedi uvádza, že postupoval v súlade so zákonom, čo som ja nikdy nespochybňovala a zopakoval medializované dôvody, že ide o manažérske zlyhania u týchto dvoch predsedov súdov. To je práve dôvod, ktorý ja spochybňujem, ale pravdu sa asi oficiálne nedozvieme," povedala exministerka spravodlivosti. Dôvod deklarovaný Borecom spochybňuje vraj preto, lebo prácu týchto dvoch sudcov pozná a keď si to porovná s spôsobením predsedov na porovnateľných súdoch, nevidí zásadné rozdiely.

"Ja som namietala, že nie sú známe ozajstné dôvody, ale viac sme sa nedozvedeli," podotkla Žitňanská. Poslankyňa je však spokojná aspoň s tým, že Borec sa nechystá na plošné odvolávanie predsedov súdov. "Na druhej strane si stále myslím, že aj keď to zákon nevyžaduje, ale vyžaduje to legitimita politického rozhodovania, mali by sme poznať zrozumiteľné dôvody tak, aby sa dali konfrontovať s realitou, a tým by bolo to rozhodnutie dôveryhodné," vysvetlila.

Žitňanská tvrdí, že prostredie justície dobre pozná a vie, že Kuchtová a Urban ležia v žalúdku predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. "Ja si to s tým musím spájať," zdôraznila. Na otázku, či sa s odvolanými predsedami súdov rozprávala a či oni poznajú dôvody svojho odvolania, reagovala úsmevom a dlhým mlčaním.

Rezort spravodlivosti už skôr uviedol, že odvolaniu Kuchtovej a Urbana predchádzalo starostlivé zváženie a posúdenie manažérskych výsledkov oboch predsedov súdov. "Minister spravodlivosti si oboch odvolaných predsedov súdov váži ako odborníkov, poďakoval im za výkon funkcie predsedu a zaželal im veľa úspechov pri ďalšom výkone funkcie sudcu," uviedla hovorkyňa Jana Zlatohlávková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu