Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žitňanská: Borec plní Ficovo zadanie, v justícii je ticho

BRATISLAVA – Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) počas prvých sto dní vo funkcii plní zadanie Roberta Fica (Smer-SD) na sto percent. Tvrdí to poslankyňa Národnej rady SR a Borcova predchodkyňa Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Zadaním, ktoré Fico podľa Žitňanskej ani netajil, bolo, aby sa o ministerstve spravodlivosti, prokuratúre, justícii, súdoch hovorilo čo najmenej.

 „V rezorte spravodlivosti je naozaj ticho. Je to ticho, ktoré podľa mojej mienky už kričí,“ povedala Toto ticho podľa bývalej ministerky Žitňanskej niekomu vyhovuje. „Samozrejme vyhovuje nejakej skupine podnikateľov, vyhovuje nejakej skupine advokátov a aj nejakej skupine sudcov, ktorí v tomto nefungujúcom systéme vedia chodiť a vedia z neho profitovať,“ vyhlásila poslankyňa. Podľa nej aj Ficovi vyhovuje stav, ako by spravodlivosť dnes nebola témou.

Justícia podľa exministerky nie je v stave, že by sme si mohli dovoliť byť ticho. Za problém nepovažuje len rýchlosť konania, ale aj pomery v justícii, ktoré spôsobujú jej nízku dôveryhodnosť.

S terajším stavom sa Žitňanská nechce zmieriť a bude neustále tému justície otvárať. Za neprijateľné považuje, aby Borec dával ponuku sudcom, že je pripravený dohodnúť sa o diskriminačných žalobách a ospravedlniť sa. Zároveň odmieta odvolanie dvoch predsedov súdov bez udania dôvodu. „Keď veľmi dobre vieme, že ide o predsedov súdov, ktorí ležia v žalúdku predsedovi najvyššieho súdu a Robertovi Ficovi,“ povedala Žitňanská. Borca kritizovala aj za to, že sa neozval, keď úprava druhého piliera dôchodkového systému ide mimo „akéhokoľvek rámca legislatívnych pravidiel“ - nie je zverejnený a sprístupnený na pripomienkovanie verejnosti.

Skoro nehoráznosťou je podľa Žitňanskej to, že Borec v stave, keď viac ako rok nie je ustanovený nový generálny prokurátor, považuje za najväčšie riziko niečo iné – čo sa stane, keď ochorie námestník GP, kto ju bude viesť.

Žitňanská v utorok na rokovaní ústavnoprávneho výboru navrhne, aby sa zaoberal situáciou na Najvyššom súde SR a pozval na rokovanie jeho predsedu Štefana Harabina a ministra Borca. Pozvať chce aj sudcu NS SR Jozefa Štefanka, ktorý pred časom kritizoval v rozhovore v Hospodárskych novinách pomery na súde. „Som zvedavá, ako Smer zareaguje, som zvedavá, či Smer zahlasuje za tento bod programu," dodala.

Ministerstvo spravodlivosti vo svojej reakcii na Žitňanskej slová vyjadruje poľutovanie, že sa poslankyňa "namiesto konštruktívnej oponentúry a využitia jej odborných kapacít na prácu v prospech občanov uchyľuje k zbytočnej a vecne bezobsažnej konfrontácii". Ministerstvo opakuje, že namiesto vyhľadávania zbytočných vnútrojustičných konfliktov venuje plnú energiu príprave podstatných opatrení v prospech občanov a kultivovaniu právneho prostredia.

"Je možné, že pani poslankyni Žitňanskej prekáža to, že minister Borec po starostlivej úvahe odvolal len dvoch predsedov súdov a nepokračoval v ´dobrej tradícii´ plošného politického odvolávania predsedov súdov a jasne vyhlásil, že žiadne plošné odvolávanie, ako tomu bolo v minulosti, nechystá," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa MS SR Jana Zlatohlávková. Súčasné vedenie rezortu pripomenulo, že bývalá ministerka odvolala v jeden deň štrnástich predsedov súdov. "Uznávame, že tento nepomer kričí".

V prípade vyjadrení o situácii na generálnej prokuratúre ministerstvo odporúča vychádzať z toho, čo minister Borec médiám povedal a nie zo svojskej interpretácie jeho slov. "Jednoducho poslankyňa Žitňanská kritizuje ministra Borca na základe vyjadrení účelovo vytrhnutých z kontextu". Ministerstvo poskytlo aj celé pôvodné Borcovo vyjadrenie. Vyplýva z neho, že podľa ministra nie je správne, že na GP nie je generálny prokurátor a pripustil, že situácia ho trápi, rozhodnúť však musí ústavný súd. "Ak pani poslankyňa Žitňanská považuje tieto vyjadrenia za nehoráznosť, MS SR môže nad tým vysloviť len poľutovanie, rovnako ako vyslovuje poľutovanie nad podozrivými okolnosťami voľby generálneho prokurátora, ktorá sa uskutočnila v čase vlády pravice," dodalo MS v stanovisku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu