Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kontroverzné zasadnutie v Komárne: Maďarská menšia je odsúdená na zánik!

Šéf SMK Berényi
Šéf SMK Berényi (Zdroj: SITA)

KOMÁRNO - Pokles počtu Maďarov žijúcich na Slovensku svedčí o tom, že v súčasných inštitucionálnych, právnych a finančných rámcoch na Slovensku je maďarská menšina odsúdená na zánik. Vyhlásil to dnes v Komárne na výjazdovom zasadnutí výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť predseda SMK József Berényi.

      „To, že túto skutočnosť slovenská spoločnosť, demokrati a predstavitelia médií bagatelizujú, pre mňa znamená – to sme už na pôde SMK viackrát povedali – že na Slovensku sa buduje národný štát,“ konštatoval predseda SMK.
      Ak by podľa neho tomu nebolo tak, potom by po nepriaznivých údajoch sčítania ľudu, aké zaznamenali Maďari žijúci na Slovensku, demokratické sily, médiá a významné osobnosti spoločnosti, vyzývali maďarskú menšinu k dialógu, umožnili by diskutovať o jej problémoch a podnecovali by ju k predkladaniu návrhov na zlepšenie situácie.
      Predseda maďarského výboru Árpád Potápi v úvodnom prejave zdôraznil, že z programu rokovania je zrejmé, že dôvod na strach z tejto schôdze nemusí mať väčšinové, ani žiadne menšinové národnostné spoločenstvo na Slovensku. „Budeme hovoriť iba o témach, ktoré sa dotýkajú všedných dní tu žijúcej maďarskej menšiny,“ zdôraznil Potápi.
      Situáciu Maďarov žijúcich na Slovensku vo svojich prejavoch zhodnotia maďarský veľvyslanec v SR Csaba Balogh, politológ a predseda Fórum inštitútu pre výskum menšín László Öllös, rektor Univerzity Jánosa Selyeho János Tóth, ako aj predstavitelia maďarskej menšiny žijúcej v SR.
      Do Komárna pricestovalo sedem členov výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť, ktorý má celkom 12 členov. Popoludní majú v pláne navštíviť viaceré obce juhu Slovenska, v ktorých žije maďarská menšina.      
      Predseda Národnej rady SR Pavol Paška ešte včera ostro protestoval proti tomu, že národný parlament inej krajiny zorganizoval výjazdové zasadnutie oficiálneho výboru na území iného štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu