Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarský výbor sa obhajuje: Nepomáhame len menšine, ale aj Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOMÁRNO - Maďarský parlamentný výbor pre spolupatričnosť sa snaží pomáhať maďarskej menšine na Slovensku, čím zároveň pomáha aj Slovensku, pretože členovia maďarskej menšiny sú občanmi SR.

Vyhlásil to dnes v Komárne po výjazdovom zasadnutí výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť predseda výboru Árpád Potápi, podľa ktorého posilňovaním maďarsko-maďarských vzťahov posilňujú aj slovensko-maďarské vzťahy.

Maďarský politik, ktorý je z vládneho Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz, vyjadril vďaku predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Paškovi za jeho utorňajšiu reakciu na konanie schôdze, vďaka ktorej mala dnešná schôdza výboru „mimoriadny mediálny záujem“.

"V téme, ani v prejavoch schôdze sa neobjavilo nič, čo by škodilo slovenskému národu, či integrite Slovenska,“ povedal predseda na margo Paškovho protestu proti tomu, že národný parlament inej krajiny zorganizoval výjazdové zasadnutie oficiálneho výboru na území iného štátu.

„Dúfame, že v dobrých vzťahoch, ktoré sme začali pred dvoma rokmi, budeme pokračovať,“ dodal predseda maďarského výboru s poznámkou, že by boli radi, keby aj slovenské parlamentné výbory zasadali v Maďarsku, trebárs v Pilíši, alebo v Békešskej Čabe. „Žijeme v spoločnej Európe, je to prirodzené, aj keď pre Slovensko ešte trocha cudzie,“ konštatoval v súvislosti so zahraničnými výjazdovými schôdzami.

Podľa Potápiho autonómia nebola témou dnešnej schôdze. Podotkol, že v rámci výboru dávnejšie vznikol podvýbor pre autonómiu, ktorý sa zaoberá otázkou sebaurčenia Maďarov. „Na Slovensku autonómia sa už vlastne uskutočnila, veď samosprávy fungujú určitou autonómnou formou,“ zdôraznil.

Predseda SMK József Berényi ocenil, že v maďarskom parlamente existuje výbor, ktorého cieľom je starostlivosť o zahraničných Maďarov. Podľa neho by si mal z toho vziať príklad aj slovenský parlament.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu