Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Figeľov koniec vo vedení KDH? Strana by to údajne uvítala!

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predseda KDH Ján Figeľ by mal zvážiť svoje zotrvanie vo funkcii. Podľa zverejnených informácií si to myslia viacerí členovia KDH vrátane niektorých poslancov Národnej rady SR.

Napriek ich názorom však Figeľa kresťanskí demokrati zrejme na Sneme v Ružomberku 23. júna nevymenia.

"Rada KDH preložila personálne nominácie, o ktorých rozhodne Snem. A v nich je Ján Figeľ ako jediný kandidát," povedal podpredseda KDH Pavol Abrhan. Informácie o kritickom postoji niektorých členov voči Figeľovi nepotvrdil. Neočakáva, že by na čele hnutia malo dôjsť k zmenám.

KDH už niekoľkokrát menilo predsedu. K reálnej výmene došlo vždy tak, že úradujúci líder odporučil svojho nástupcu a ten bol zvolený. Figeľ sa zrejme pre takýto krok nerozhodne, hoci vraj ešte nedávno váhal v súvislosti so svojim zotrvaním vo funkcii.

Otvorene voči vedeniu vystupuje poslanec Radoslav Procházka. Nedávno vyhlásil, že väčšina vedenia je pre neho problematická, v súvislosti s Figeľom povedal, že má jeho dôveru. V piatok (15.6.) trval na tom, že za zlaté padáky bývalých nominantov hnutia niekto musí niesť zodpovednosť. Keďže za externých manažérov z konkurzov, ktorí neboli členmi KDH, nenesie zodpovednosť hnutie, nesie ju podľa Procházku predseda Ján Figeľ osobne.

Na štvrtkovom (14.6.) Predsedníctve KDH sa rozhodlo, že bývalí nominanti KDH v železničnej spoločnosti ZSSK Pavel Kravec a Pavol Tarcala vrátia tzv. zlaté padáky, ktoré im boli vyplatené po ich odchode z funkcií. Obaja zároveň ukončili svoje členstvo v KDH, aby nepoškodzovali jeho dobré meno. Kravec ako bývalý šéf Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) dostal odmenu takmer 170.000 eur. Tarcala si ako člen predstavenstva odniesol vyše 100.000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu