Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko nemusí žiť v znamení červenej, tvrdí Figeľ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spomienkou na postoje Andreja Hlinku po veľkom víťazstve sociálnych demokratov v roku 1920 glosoval vo svojom prejave na dnešnom Sneme KDH v Ružomberku predseda strany Ján Figeľ dnešnú pozíciu pravicových strán na Slovensku.

"Priatelia, neustanem spolu s vami vo dne v noci, kým biela nezvíťazí nad červenou v našej domovine," citoval Figeľ slová Hlinku, ktorý štyri roky po volebnej porážke dokázal dosiahnuť víťazstvo.
      
"Dá sa to, a KDH to s podporou ľudí a podobne zmýšľajúcich strán dokáže. Pozývam k tomuto úsiliu všetkých, ktorým na tom záleží, mladých i menej mladých, inteligenciu, zamestnancov, drobných farmárov, živnostníkov a podnikateľov. Pri spoločnom úsilí o pár rokov Slovensko nemusí žiť v znamení červenej," vyhlásil Figeľ.
      
Dodal, že Radičovej vláda predčasne ukončila svoj mandát na téme eurovalu. "Pád vlády bol zlyhaním voči voličom, bol vysokou cenou za pro-európsky postoj Slovenska," priznal predseda KDH. Zároveň ale pripomenul viaceré pozitívne výsledky pravicovej vlády. "Boj s korupciou, zverejňovanie zmlúv na internete, konsolidácia opakovaného osempercentného deficitu verejných financií, zrušenie protiústavných, predražených a podvodných PPP-diaľničných projektov, revitalizácia krachujúcich železníc a odvaha riešiť neúnosne zadlžené zdravotníctvo – to sú len niektoré z rozhodnutí a procesov, ktoré pomohli Slovensku zastaviť prudké zadlžovanie a vrátiť sa na cestu zodpovednejšieho hospodárenia," zdôraznil.
      
"V troch kľúčových rezortoch sme urobili veľký kus práce, ale boli aj chyby. Za také považujem aj neprimerané odmeny úspešným manažérom v niektorých podnikoch v štátnych rukách," konštatoval Figeľ na margo výsledkov bývalých členov vlády za KDH. Zároveň dodal, že jednofarebná vláda Smeru-SD nie je pre Slovensko dobrým východiskom. "Porážka pravice sa dala očakávať, ale výsledok je bezprecedentný: na Slovensku vzišla z volieb väčšina jednej strany. Smer nasľuboval istoty, ale prináša neistoty, ktoré vyplynú z vyšších daní, vyšších odvodov a nových poplatkov. Výsledkom bude menší hospodársky rast, menej práce a  viac nezamestnaných. Otázkou zostáva, nakoľko ide len o vládu jednej strany a nakoľko o holding finančných skupín v pozadí Smeru. Končí rovná daň, zásadne sa oslabí sporenie na dôchodky, priťaží sa živnostníkom a malým podnikateľom. Verejné financie Ficov balík viac priotrávi než ozdraví," vyhlásil Figeľ.
      
"Nie náhodou som na tento snem do Ružomberku pozval kolegov, predsedov dvoch politických strán. Chcem im a spolu s nimi chceme našej krajine ponúknuť slovenskú ľudovú platformu. Spájajú nás blízke a totožné hodnoty, programy, skúsenosti, vytvárame vzájomnú dôveru. Slovensko potrebuje alternatívu voči ľavicovému Smeru v európskych, ale aj v domácich záležitostiach. Sú tu tri strany v rámci Európskej ľudovej strany: KDH a SDKÚ-DS ako členovia a MOST-Híd ako žiadateľ o členstvo," pripomenul predseda KDH.
      
Obaja predsedovia pravicových opozičných strán na sneme vystúpili s prejavmi. "Opozícia potrebuje byť skutočnou, silnou, konštruktívnou opozíciou. Bohužiaľ, prvé rokovania boli skôr o hašterení," povedal Bugár a zároveň privítal ponuku KDH na spoluprácu. "Odpovedám na ňu: Igen," dodal. Bugár povedal, že neschvaľuje, keď pár týždňov po voľbách zo strán odchádzajú ľudia, ktorých táto strana nominovala. Pripomenul, že Most - Híd, KDH a SDKÚ-DS mali v minulosti mnohé ťažké rokovania, ale vždy sa snažili dosiahnuť kompromis. Zároveň poďakoval KDH za podporu pri snahe Mosta - Híd vstúpiť do Európskej ľudovej strany.
      
Frešo poďakoval obom opozičným partnerom za podporu SDKÚ-DS pri ochrane sporiteľov v II. pilieri. Pripomenul, že spolupráca medzi týmito tromi opozičnými stranami by mala fungovať na všetkých úrovniach a prejaviť sa napríklad v najbližších voľbách do vyšších územných celkov. "Socialistov porazíme len vtedy, keď dokážeme vybudovať spoločnú alternatívu," zdôraznil Frešo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu