Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jahnátek chce prísnejšie sankcie za dovoz nekvalitných potravín

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA - Kontroly, ale aj represie za dovoz nekvalitných potravín sa sprísnia. Ako povedal minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek pre agentúru SITA, sprísnenie kontrol znamená zavedenie systému a kontrol už na cestách a diaľniciach v spolupráci s ministerstvom vnútra.

„Chceme zabezpečiť systém podobný ako je v okolitých štátoch. Kamióny budú zastavované a príslušný obvodný veterinár zoberie vzorky na analýzy,“ povedal Jahnátek. Zároveň chce prísne trestať tých, ktorí budú obchádzať centrálne distribučné miesta na dovoz potravín. Zároveň v distribučných bodoch bude permanentná kontrola na dovozové potraviny.

Minister chce zintenzívniť aj kontroly v samotných predajniach. „Nebudeme tam však posielať jedného - dvoch kontrolórov, ale budeme robiť takzvané skupinové kontroly, čiže naraz do predajne pošleme 10 - 12 kontrolórov. Za 24 hodín to skontrolujú do poslednej obkladačky,“ vyhlásil. Kontrolóri budú mať pružnú pracovnú dobu, čiže nebudú pracovať len cez deň. „Nás zaujímajú hlavne nočné prevádzky, lebo si myslíme, že práve vtedy je dosť veľký problém s kvalitou a vôbec s navezením nekvalitného tovaru,“ zdôraznil. Podľa Jahnátka ministerstvo už má zmapované obchodné reťazce, v ktorých bývajú nekvalitné potraviny. „Takže sústredíme sa v prvom kole hlavne na tieto obchodné reťazce,“ konštatoval.

Nový zákon o obchodných reťazcoch nebude podľa Jahnátka riešiť otázku kvality potravín, alebo otázku zvýšenia domácich potravín na pultoch. „Tento zákon bude riešiť tie nekalé praktiky, ktoré používajú obchodné reťazce, na ktoré doplácajú hlavne slovenskí výrobcovia. Teda veci, ktoré vyplývajú zo zneužitia dominantného postavenia na trhu, tie budeme musieť zo zákona zrušiť,“ povedal.

Pomôcť má aj osveta, preto minister chce zriadiť Cenovú radu. Jej cieľom bude poukazovať, kde sa neúmerne nabaľuje provízia, kde sa nabaľuje zisk, teda, ktorý článok zneužíva svoje postavenie. „My mu to nevieme zakázať, ale môžme povedať, že tento výrobca alebo tento obchod má takto nabalenú maržu a je na rozhodnutí kupujúceho, či bude v ňom nakupovať,“ dodal. Členmi Cenovej rady by nemali byť politici ale zástupcovia mimovládnych organizácií. „Nájdeme pre ne zdroje, aby urobili monitoring v  obchodoch. Nech nám robia nejaké očko, aby sme dávali spotrebiteľom skutočne objektívne informácie,“ povedal Jahnátek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu