Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Naša vláda nebude trpieť eurosklerotizmom, tvrdí Paška

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Fašizmus v Európe ešte stále nie je porazený. Jeho idea žije naďalej a narastá v podpore aj v podobe extrémizmu či terorizmu. Navyše sa zväčšuje aj počet ľudí, ktorí zabúdajú na podstatu vzniku spoločnej Európy, uviedol dnes v príhovore na Slavíne predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD), vzdávajúc úctu hrdinom sovietskej Červenej armády.

"Sú to eurosklerotici. Podstata nášho európskeho spolužitia bola v hodnote ľudského života, založená na desiatkach miliónov ľudských strát v druhej svetovej vojne. Naša politická reprezentácia takouto sklerózou trpieť nebude," prisľúbil Paška.
      
Paška si dnes v spoločnosti premiéra Roberta Fica (Smer-SD), niekoľkých ministrov a poslancov parlamentu prišiel uctiť sviatok 67. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Táto spomienková akcia prilákala popoludní na Slavín zhruba tri stovky ľudí. Medzi prítomnými nechýbali predstavitelia viacerých diplomatických zborov v SR, združení, či vojnoví veteráni a pamätníci udalostí. "Z roka na rok prichádza viac a viac ľudí, čo ma nesmierne teší. Ja sem chodím asi 20 rokov a bývali roky, kedy tu bolo ďaleko menej ľudí," podčiarkol šéf rezortu obrany Martin Glváč (Smer-SD).
      
Premiér Fico dnes pred zúčastnenými s príhovorom nevystúpil. Pred novinármi však prisľúbil, že kým budú sociálni demokrati v ústavných funkciách, zabezpečia, aby boli významné míľniky druhej svetovej vojny vždy pripomínané na dôstojnej úrovní.
      
Predseda vlády zároveň odmietol úvahy o tom, že by oficiálne oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom 9. mája súviseli so skutočnosťou, že v tento deň sviatok oslavuje aj Rusko. Európske krajiny podpis mierovej zmluvy oslavujú 8. mája, pre dvojhodinový časový posun. Paška však dobré vzťahy s Ruskom v príhovore viackrát zdôraznil. "Dnes kdekto hovorí o vzťahoch Európy a Ruskej federácie rôznym spôsobom. Áno, môžeme polemizovať, môžeme mať rôzny názor, ale nesmieme zabudnúť, že to, čo nás spájalo v boji proti fašizmu - hodnoty mieru, slobody a ľudského života - nás s Ruskou federáciu spája naďalej," podčiarkol šéf parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu