Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Paška: Potrebujeme nový zákon o poslancoch, starý je neúčinný

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Zákon o poslancoch je starý a niektoré ustanovenia sú už neúčinné. Myslí si to predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), ktorý by chcel, aby sa pripravil nový zákon.

 

Poslancom to podľa jeho slov navrhol spolu so zrušením trestnoprávnej imunity. "Od neho by sme potom odrazili aj návrh zákona o platových náležitostiach niektorých ústavných činiteľov," povedal v dnešnej relácii TA3 V politike.
 
Podľa Pašku musí byť spôsob stanovovania odmeny veľmi priehľadný a predvídateľný. "Nemôže rásť, musí mať aj vzhľadom na situáciu na Slovensku primeranú degresiu," poznamenal. Šéf parlamentu si myslí, že pomer, ktorý vychádza z reálnej ekonomickej situácie cez určitý koeficient a zohľadňuje mieru rastu reálnych príjmov ľudí na Slovensku je najspravodlivejší. "Otázkou je teraz pohľad verejnosti, čo je veľa a čo je málo," dodal.
 
Paška už dlhšie avizuje, že je za zrušenie tzv. Sulíkovho vzorca, aby sa platy odvíjali na základe výšky deficitu. "Paradoxne, aj v situácii, keď sa veľké skupiny ľudí dostávajú na ešte nižšie príjmové hranice..., tak by poslancom rástli mzdy až okolo 300, 400 až 500 eur," podotkol.
 
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár v relácii pripomenul, že strana sa k vzorcu stavia rezervovane. "Na jednej strane to vyzerá dosť dobre, že poslanecký plat je naviazaný na priemerný plat v národnom hospodárstve..., na druhej strane, ak je deficit vysoký, poslanecké platy idú dole. Ak až taký vysoký nie je, poslanecké platy idú, možno, až neúmerne hore," vysvetlil s tým, že preto je vzorec komplikovaný. "Boli sme presviedčaní, že model začne fungovať, a na druhý rok sme videli, že model nefunguje až tak dobre," dodal. Strana je teda podľa neho za to, aby sa niektoré časti zo zákona zmenili. "V prvej fáze bude treba zmraziť platy, otázne je, aký ostane koeficient."
 
Obaja diskutujúci sa zhodli, že zmrazovanie platov nie je systémové riešenie. "Je to legislatívno-technické riešenie," dodal Paška.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu