Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zlá správa: Veľká európska krajina je v najhlbšej kríze v histórii!

Minulý rok zažila Británia vlnu násilností
Minulý rok zažila Británia vlnu násilností

LONDÝN - Britská ekonomika sa nachádza v hlbokej kríze. Finančné turbulencie z roku 2008 zasiahli Britániu tvrdšie ako Nemecko alebo Rakúsko. Podľa údajov londýnskeho inštitútu NIESR sa britská ekonomika ešte nikdy nespamätávala z krízy tak pomaly ako v súčasnosti. A nič na tom nezmenia ani olympijské hry, ktoré sa v Londýne začnú o tri mesiace. Slabý rast tlmia tiež rigidné úsporné opatrenia vlády Davida Camerona.

Terajšia kríza trvá oveľa dlhšie ako doterajšie veľké britské recesie, uviedol predstaviteľ NIESR Simon Kirby v rozhovore pre rakúsku agentúru APA. Aktuálne, teda štyri roky po vypuknutí finančnej krízy, sa britská ekonomika nachádza stále 4 % pod predkrízovou úrovňou. Pre porovnanie štyri roky po Čiernom štvrtku (24.10.1929) bol britský hrubý domáci produkt (HDP) vyšší ako pred začiatkom krízy.

Nezamestnanosť bola však v 30. rokoch minulého storočia oveľa vyššia ako dnes, keďže v tom čase ešte neexistoval sociálny štát v tej podobe, ako ho poznáme dnes, vysvetlil Kirby. Dodal, že HDP ešte nikdy nebol 48 mesiacov po začiatku krízy v porovnaní s predkrízovou úrovňou tak nízko ako dnes. "Toto je najpomalšie zotavovanie, aké máme zaznamenané."

A koniec hospodárskej krízy stále nie je vo výhľade. Prognóza britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) predpokladá, že domáca ekonomika sa zotaví najskôr v druhej polovici roka 2013, uviedol Kirby. Jeho inštitút je ešte pesimistickejší. "Náš inštitút nepočíta s tým, že prekročí predkrízovú úroveň pred rokom 2014."

Pre porovnanie nemecká ekonomika prekročila predkrízovú úroveň vlani. Británia na to bude potrebovať o tri roky viac, a to je len prognóza, upozornil Kirby. Aby sa Británia opäť dostala na cestu rozvoja, ekonomika musí rásť o 2 % ročne.

Príčin neutešeného stavu britskej ekonomiky je niekoľko. Napríklad turbulencie v eurozóne a prísne úsporné opatrenia vlády. Toto sa však týka aj zvyšku Európy. Typicky britské problémy sú podľa Kirbyho nevyriešené problémy bankového sektora, slabý export a zlá situácia v stavebnom sektore. Navyše, britský priemysel produkuje ešte oveľa menej ako pred krízou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu