Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico v diskusii pripustil úsporné opatrenia už tento rok!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Deficit štátu sa vyvíja veľmi zle, pripustil v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu premiér Robert Fico. Ako uviedol, tohtoročný rozpočet s predpokladaným schodkom 4,6 percenta sa zdal nereálny už pri jeho prijímaní.

Podľa odhadu Európskej komisie by mohlo Slovensko dosiahnuť tento rok päťpercentný schodok, pričom v budúcoročnom rozpočte budeme musieť stlačiť deficit pod tri percentá. "Boli by sme určite radi, keby to bolo 4,6 percenta, to by miera konsolidácie v roku 2013 nebola taká prudká. Ale ak to bude nevyhnutné, niektoré opatrenia naštartujeme už tento rok," vyhlásil Fico. Ak vláda bude musieť prijať úsporné opatrenia už tento rok, pôjde len o viazanie výdavkov. "Pokiaľ ide o dane, to má význam až od januára 2013," poznamenal Fico.

Podľa predsedu vlády je dosiahnutie trojpercentného deficitu v budúcom roku reálne. Okrem podpory hospodárskeho rastu opäť pripomenul ambíciu kabinetu zvýšiť daňové zaťaženie na príjmy vyššie ako 2 750 eur mesačne. Zdôraznil, že Slovensko nie je jedinou krajinou, ktorý uvažuje nad zvýšením daní pre bohatých. "Keď sa pozrieme na dane v Nemecku, na dane v Rakúsku, na dane vo Francúzsku, tá progresivita u ľudí, ktorí zarábajú veľa a u firiem, ktoré majú vysoké zisky, je úplne bežne 35 alebo 40 percent," konštatoval Fico v Slovenskom rozhlase. Odmieta českú cestu, kde navrhujú plošné zvýšenie daní. Pripúšťa len vyššie DPH na luxusné výrobky.

Predseda sociálnych demokratov sa dnes zároveň postavil za svojich nestraníckych nominantov vo vláde. Odmietol konštatovanie o tom, že by ich pracovný či podnikateľský vzťah s investičnou skupinou Penta nejakým spôsobom diskreditoval pre ďalšiu prácu vo verejnom sektore. Reagoval pritom na medializované informácie o tom, že minister hospodárstva Tomáš Malatinský prenajíma svoj rodinný dom jednému zo spoluvlastníkov Penty Jaroslavovi Haščákovi. Šéfka slovenského zdravotníctva Zuzana Zvolenská zase v minulosti pôsobila v zdravotnej poisťovni Dôvera, ktorá patri tejto investičnej skupine.

"Vytvárate obraz, že ak niekto kedykoľvek v živote pracoval čo len mesiac, dva alebo tri mesiace v spoločnosti Penta - to je 6000 ľudí - nikto z týchto ľudí sa už nikde nemôže objaviť. To tak jednoducho nie je," oponoval moderátorovi predseda vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu