Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zmajkovičová chce chrániť opozičných poslancov

Renáta Zmajkovičová
Renáta Zmajkovičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) chce do legislatívy zakotviť, aby nebolo možné zadržať poslanca na ceste na schôdzu Národnej rady SR. Ako povedala, ide najmä o ochranu opozičných poslancov.

„Vláda má vždy určité nástroje moci a ak bude mať vláda krehkú väčšinu, čo nie je prípad súčasnej vlády, môže využiť akékoľvek nástroje, aby zadržala poslanca na ceste do parlamentu,“ povedala s tým, že podobné ustanovenia sú napríklad v Taliansku. Zároveň upozornila, že má ísť o cestu poslanca na schôdzu NR SR, nie na zasadanie, pretože parlament zasadá nepretržite.

Premiér Robert Fico po voľbách oznámil, že Smer-SD podporí zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov NR SR. O ich väzobnom stíhaní by však naďalej rozhodoval parlament. Opozičná SaS tento týždeň predložila do zákonodarného zboru návrh, podľa ktorého chce poslancom Národnej rady SR a sudcom Ústavného súdu (ÚS) SR siahnuť na trestnoprávnu imunitu.

„Trestnoprávna imunita už dnes nie je potrebná, preto aj Smer prichádza s týmto návrhom,“ povedala Zmajkovičová. Podľa nej v tomto volebnom období budú mnohé zákony, ktoré predloží Smer, alebo opozičné strany a nebude ich problém podporiť.

Ako príklad uviedla návrh o predmanželských zmluvách, ktorý v minulom volebnom období predložila ona aj poslanec SaS Juraj Droba. „Nevidím problém, aby sme to podali ako spoločný návrh. Zbytočne budeme predkladať dva návrhy,“ dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu