Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Znížením počtu poslancov by sa ušetrilo až 3,6 milióna ročne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Približne 3,6 milióna eur ročne by Slovensko ušetrilo, ak by sa počet poslancov Národnej rady (NR) SR znížil zo 150 na 100. K sume dospeli poslanci za SaS, ktorí do parlamentu predložili takýto návrh novely Ústavy SR.

Ak by sa platy v budúcnosti nemenili, podľa prepočtov by krajina najviac usporila na platoch a odvodoch poslancov - takmer 1,6 milióna eur ročne. Ďalších 1,2 milióna eur by predstavovala úspora na odmenách asistentov a nákladoch na poslanecké kancelárie. Zvyšné peniaze by štát ušetril na paušálnych náhradách pre poslancov.

Predkladatelia zároveň upozornili, že úspora bude v prípade okresania parlamentu ešte vyššia, pretože možno očakávať rast priemernej mzdy v národnom hospodárstve, od ktorej sa odvíjajú platy poslancov, výška ich paušálnych náhrad, úhrada nákladov na poslanecké kancelárie, aj odmeny pre asistentov. "Ako nepriame úspory by sa mohli sem zahrnúť aj príspevky na chod poslaneckých klubov odvíjajúcich sa od počtu poslancov, príspevky na mandát poslanca a sumy uhrádzané Kanceláriou NR SR pre poslancov na kancelárske účely," uvádzajú poslanci v dôvodovej správe k novele Ústavy SR.

O návrhu liberálov bude parlament rokovať už 2. mája na druhej schôdzi parlamentu, keď pred snemovňu predstúpi Robert Fico (Smer-SD) so žiadosťou o vyjadrenie dôvery jeho vláde. Hoci viaceré politické strany vrátane Smeru-SD zníženie počtu poslancov verbálne podporujú, zmenu Ústavy SR liberáli zrejme zatiaľ nepresadia. Ich politickí partneri totiž predloženie takejto dôležitej novely bez konzultácie považujú za populizmus. V prípade schválenia by mala národná rada 100 poslancov od nasledujúcich parlamentných volieb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu