Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvý Róm v parlamente: Prácu na vysokej škole budem musieť utlmiť!

Peter Pollák
Peter Pollák

BRATISLAVA - Vysokoškolský pedagóg a od začiatku apríla už aj poslanec Národnej rady Peter Pollák, ktorý kandidoval za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti, je prvým Rómom, ktorému sa podarilo prebojovať do slovenského parlamentu. Napriek tomu, že vyrastal v rómskej osade, mu rodičia vytvorili vhodné podmienky, aby sa mohol venovať štúdiu. Ako jediný z piatich detí má vysokú školu, vyštudoval sociálnu prácu v Nitre. Svoje prvenstvo vníma veľmi zodpovedne a verí, že ľudia si budú všímať viac jeho prácu ako "niečo iné".

Ste prvý Róm v slovenskom parlamente. Čo to pre Vás znamená?

Moje pocity sú o obrovskej zodpovednosti, ktorú som dostal od voličov a od Igora Matoviča. Verím, že s touto zodpovednosťou naložím tiež zodpovedne a najlepšie, ako viem.


Budete napriek novej náplni práce stíhať naďalej pôsobiť aj ako pedagóg?

Prácu vysokoškolského pedagóga vykonávam už viac ako šesť rokov. V súčasnosti pracujem ako odborný asistent na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Túto prácu mám veľmi rád. V poslednom období som naštartoval ďalšie vedecké a publikačné aktivity, ktoré by som veľmi rád dokončil. Aktivity na vysokej škole utlmím, no určite úplne neobmedzím. Verím, že sa mi to podarí s mojím novým poslaním skĺbiť tak, aby kvalita ani jednej činnosti neutrpela.


Ako si myslíte, že Vás budú vnímať kolegovia v parlamente?

Myslím, že úplne normálne. To, že som Róm, o mne ešte takmer nič nehovorí. Verím, že ľudia si viac budú všímať moju prácu, ako niečo iné. Ak by si však niekto všímal len moju etnickú príslušnosť, svedčilo by to o jeho nedostatkoch a nie mojich. Necítim, že by ma to zvýhodňovalo alebo znevýhodňovalo pre prácu poslanca.


Ste rád, že sa SNS nedostala do parlamentu?

Som rád, že sa niektorí politici, ktorí pravidelne využívajú len útoky na menšinové skupiny na to, aby sa dostali do parlamentu, v NR SR nebudú.

Musím však poukázať aj na podobnú snahu niektorých jednotlivcov z iných strán, ktorí sa uchýlili k podobným aktivitám. Je to podľa mňa veľmi nebezpečné pravidelne pred každými voľbami útočiť na akúkoľvek menšinu. Niekedy to však môže vyznieť pre samotných týchto kandidátov tak, že nič iné ako využívať napríklad rómsku problematiku kvôli ich úspechu vo voľbách nevedia.


Na čo sa tešíte v súvislosti s prácou poslanca?

Na to, že konečne budem môcť na tých pravých miestach hovoriť o vhodných riešeniach.


Ako sa budete snažiť svojou prácou pomôcť Rómom?

Rómska téma nie je jediná agenda, ktorej sa budem venovať. Na vysokej škole sa odborne venujem sociálnej politike a sociálnym službám. Ďalšia agenda sú eurofondy, teda zjednodušenie a zefektívnenie využívania eurofondov.


Myslíte, že sa Vám a Vašej rodine zmení život?

Odstupom času som si začal uvedomovať, že byť prvým rómskym poslancom bude pre mňa aj pre moju najbližšiu rodinu znamenať aj stratu súkromia. Toto bude najväčšia zmena v mojom živote.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu