Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spišiak: K podpisom 99% sa už nebudem verejne vyjadrovať

Jaroslav Spišiak
Jaroslav Spišiak (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Policajný prezident Jaroslav Spišiak sa odmieta ďalej vyjadrovať vo veci preverovania podpisových hárkov, ktoré hnutie 99 % - občiansky hlas odovzdalo pri registrácii strany na ministerstve vnútra.

"Svoje vyjadrenia poskytnem len kompetentným štátnym orgánom, ktoré budú tieto podnety preverovať. Rozhodol som sa takto preto, aby som neumožnil zneužiť moje tvrdenia v predvolebnom období, a tak neumožnil nikomu ovplyvniť demokratický priebeh volieb, a to aj napriek tomu, že strana 99 % - občiansky hlas tvrdením neprávd masívnou mediálnou kampaňou osočuje Policajný zbor, ako aj moju osobu," uviedol Spišiak.

Podpisové hárky hnutia rezonujú v médiách od januára, keď viaceré z nich upozornili na to, že podpisy odovzdané pri registrácii mohli byť sfalšované. Polícia začala vec preverovať až o niekoľko týždňov neskôr po tom, ako ministerstvo vnútra dostalo podnet od mládežníckej organizácie SDKÚ-DS. Policajný prezident sa k tejto veci vyjadril len raz, a to 29. februára, keď informoval, že z necelých 15.000 podpisov, ktoré hnutie odovzdalo, polícia už preverila asi 70 percent. Prvotné preverovanie hárkov odhalilo viac ako 200 falošných údajov, viaceré médiá však uvádzali, že ich zrejme bude viac.

Hnutie sa následne dôrazne ohradilo voči postupom polície. Jeden z lídrov 99 percent Ivan Weiss žiada vyšetriť, čo sa dialo s podpisovými hárkami v období medzi zaregistrovaním hnutia a začatím vyšetrovania. Ďalší kandidát Václav Vacula navyše podal podnet, aby ministerstvo vnútra preverilo podpisové hárky všetkých zaregistrovaných politických subjektov. Podľa predstaviteľov mimoparlamentného subjektu polícia postupuje nekorektne pri preverovaní podpisov a signatári zapierajú svoje podpisy. Polícia takéto konštrukcie odmieta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu