Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Weiss z 99% sa bráni obvineniam: Spišiakova akcia je hon na čarodejnice!

Sponzor 99% Ivan Weiss
Sponzor 99% Ivan Weiss

BRATISLAVA - Celoslovenská akcia, počas ktorej policajti od rána do neskorého večera obchádzajú domácnosti a overujú autentickosť podpisov na registračných hárkoch, nemá podľa lídra strany 99% - Občiansky hlas obdoby. Vracia vraj krajinu pred rok 1989. Konanie policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka nazval šikanovaním aj honom na čarodejnice.

Podnikateľ uviedol, že v prípade, že sa prípad poctivo vyšetrí a zistilo by sa, že strana sa dostala do parlamentu nelegitímne, je ochotný vzdať sa poslaneckého mandátu. O šokujúcich dosahoch, ktoré by mohlo mať toto zistenie na politickú scénu, píšeme tu.

Weiss si však rozhodne nemyslí, že pravých podpisov v registračných hárkoch bude menej ako potrebných 10-tisíc. Spišiaka v závere tlačovej konferencie poslal na detektor lži a naznačil, že by mal odpovedať na otázky, či bola jeho akcia politicky motivovaná a či robí "pre jednu Gorilu zo Slovnaftu."

S petičnými hárkami po odovzdaní na ministerstvo vnútra podľa Weissa niekto manipuloval. „Muselo dôjsť k manipulácii s našimi hárkami... Podali sme dnes trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorého cieľom je zistiť, čo sa stalo s petičnými hárkami 99 % po odovzdaní na ministerstvo,“ povedal dnes Weiss médiám po podaní trestného oznámenia. Dodal, že ak manipulovanie s hárkami nebude do volieb vyšetrené, hnutie bude pripravené výsledky volieb napadnúť.

Zdôraznil, že hárky odovzdali 25. novembra, ministerstvo preverilo ich platnosť a 6. decembra hnutie zaregistrovalo. Podpisy boli podľa Weissa 85 dní v poriadku, ale po tom, čo prieskumy vo februári 2012 ukázali, že strana sa dostane do parlamentu, člen SDKÚ-DS ich napadol.

Kandidát hnutia Pavol Pavlík sa nazdáva, že na ministerstve musí existovať evidencia, kto sa k hárkom dostal. Chce preto vedieť, kto k nim mal prístup. Rovnako chce vedieť, kto má prístup k centrálnej evidencii dát o občanoch. Napriek tvrdeniam policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka považuje celú kauzu za politickú. „Cieľom je zastrašiť a ovplyvniť našich podporovateľov,“ podotkol. Weiss tvrdí, že vie o množstve ľudí, ktorých sa polícia pýta, či hárky podpísali, ktorí sa cítia zastrašovaní. Preto podľa neho svoj podpis zapreli, hoci vznik hnutia podporili. „Toto je politická akcia ako zastrašiť 15-tisíc ľudí a rozosievať po Slovensku strach medzi podporovateľmi 99 %.“

Weiss sa nazdáva, že spochybňovanie legitímnej kandidatúry hnutia 99 % majú na svedomí „gorily“, ktoré si chystajú „zadné vrátka“ pre spochybnenie volieb, ak nedopadnú v ich prospech. Konkrétne mená ľudí, ktorí za údajnou diskreditáciou stoja, neprezradil. Kompletné kópie hárkov, ktoré rezortu vnútra odovzdali, hnutie nemá, Weiss si je však istý, že 10-tisíc platných podpisov na nich bolo.

Video, na ktorom Weiss reaguje na Spišiakove obvinenia:

.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu