Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krajcer: MK splnilo viac ako 50 % úloh z programového vyhlásenia

Daniel Krajcer
Daniel Krajcer

BRATISLAVA – Ministerstvo kultúry splnilo za rok a pol vyše 50 percent úloh z programového vyhlásenia vlády.

"To však zďaleka nie sú všetky kroky, ktoré sme iniciatívne navrhli, respektíve zrealizovali," uviedol v rozhovore šéf rezortu Daniel Krajcer (SaS). K prioritným oblastiam patrili obnova kultúrneho dedičstva, reforma verejnoprávnych médií a efektívne nakladanie s finančnými zdrojmi aj s využitím štrukturálnych fondov.

Ako pripomenul, na roky 2011 až 2014 sa podarilo zabezpečiť historicky najväčší objem finančných prostriedkov na obnovu kultúrneho dedičstva. Nejde iba peniaze z dotačného systému ministerstva, ale aj o Regionálny operačný program financovaný zo zdrojov Európskej únie a finalizujú sa rokovania ohľadom využitia Nórskeho finančného mechanizmu.

Krajcer pozitívne hodnotí aj reformu verejnoprávneho vysielania, vďaka ktorej je Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) finančne konsolidovaná. "Televízia konečne po dlhom období platí načas faktúry, rozpočet je nastavený vyrovnane, dokonca s jemným prebytkom a zároveň sa zvyšujú investície do technologického zabezpečenia. Som rád, že pozitívny posun nastáva tiež v programe, stúpajú čísla sledovanosti, spravodajstvo sa zviecha z marazmu predchádzajúcich rokov," priblížil s tým, že reforma má v budúcnosti šancu úspešne pokračovať.

Pád vlády stopol plány MK s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR), ktoré mali vyriešiť jej pôsobenie. "Hlasy, týkajúce sa jej zrušenia, som odmietol. Moja predstava bola taká, že by sa stala súčasťou verejnoprávneho mediálneho komplexu. Pristupovali sme k agentúre tak, aby sme ju zachránili a nie ohrozovali jej ďalšie fungovanie," deklaroval.

V krátkom čase po svojom nástupe dal preveriť väčšinu zmlúv, vďaka čomu ministerstvo zaznamenalo isté úspory vo finančných prostriedkoch. "Dovolím si povedať, že sme významným spôsobom prispeli k záchrane projektu digitalizácie kultúrneho dedičstva, kde hovoríme o 217 miliónoch eur. Ten projekt bol vážne ohrozený, neplnil svoj základný cieľ a hrozilo, že by sme museli peniaze po vyčerpaní vracať do Bruselu," priblížil s tým, že v súčasnosti sa v zásade postupuje podľa plánu. "Dúfam, že ktokoľvek tu bude po voľbách, tak bude v tomto projekte pokračovať, pretože ak by sa stal opak, tak by som to považoval za obrovský hazard," zdôraznil.

Spomenul tiež digitalizáciu kín v menších obciach, na ktoré sa použilo 340.000 eur z ušetrených peňazí. "Našli sme prostriedky aj na historický park v Betliari, zabezpečujeme priestor pre Štátny komorný orchester v Žiline, ktorý sa dlhodobo neriešil a rekonštrukciu Budmerického kaštieľa. Máme vykryté aj financovanie najväčšej pripravovanej výstavy na Bratislavskom hrade – Dejiny Slovákov," vymenoval. Za dobrú správu pre slovenskú kultúru a výtvarné umenie označil to, že v rozpočte je zabezpečené financovanie Slovenskej národnej galérie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu