Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AZZS: Ministerstvo zavádza verejnosť o tom, koľko ušetrí na záchrankách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva na záchrankách ušetrí viac, než v utorok (31.1.) informovalo vo svojom stanovisku. Uviedol to prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS) Ivo Krpelan s tým, že rezort opäť zavádzal verejnosť.

Od dnešného dňa začína platiť nové cenové opatrenie, ktoré znižuje paušál pre ambulanciu Rýchlej zdravotnej pomoci zo 16.928,90 eura na sumu 16.082,46 eura. Ministerstvo v utorok informovalo, že rezort týmto krokom plánuje ušetriť 2,443 milióna eur na tento rok a 2,665 milióna eur pre nasledujúce roky.

"Celkový dopad navrhovaných opatrení nebude iba 2,6 milióna eur, ako tvrdí rezort, ale v skutočnosti 4,7 milióna eur, o ktoré ochudobní záchrannú zdravotnú službu," reagoval Krpelan. Úsporu vo výške 4,7 milióna eur rezort predpokladal vo svojom pôvodnom návrhu.

"Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik de facto potrestal záchranky za kvalitnú prácu a dosiahnuté výsledky a uvalil na ne daň za úspech," vyhlásil prezident AZZS. Uhliarikovým rozhodnutím budú záchranky podľa Krpelana nútené výrazne obmedziť alebo úplne zrušiť plánované investície do materiálovo-technického vybavenia ambulancií, vzdelávania a v neposlednom rade siahnu aj na platy záchranárov.

"Práve tých záchranárov, ktorí v čase štrajku lekárov a krízovej situácie v zdravotníctve stáli pri pacientoch. Teraz sa záchranári poskladajú na platy lekárov," podčiarkol.

Cenové opatrenie je podľa asociácie nekoncepčné, nesystémové a šité horúcou ihlou. "Je nám ľúto, že cenové opatrenie sa stalo témou predvolebného boja a naháňania volebných preferencií," doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu