Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Záchranky chcú šetriť, majú vlastné návrhy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Asociácia záchrannej zdravotnej služby (AZZS) pred utorkovým (17.1.) rokovaním na ministerstve zdravotníctva avizovala, že je pripravená pristúpiť na kompromis, ktorý bude znamenať úsporu pre ministerstvo a poisťovne. Podľa asociácie to však má byť variant, ktorý čo najmenej ohrozí prevádzku záchrannej zdravotnej služby a pacientov.

Asociácia má pripravených niekoľko návrhov, ako napríklad transformáciu niekoľkých staníc Rýchlej lekárskej pomoci (RLP) na stanice Rýchlej zdravotnej pomoci (RZP). Zmenu možno podľa asociácie urobiť v krátkom čase. Výsledkom má byť okamžitá úspora a zníženie počtu lekárov v systéme, ktorí sa tak uvoľnia pre nemocnice. "Je však potrebné zdôrazniť, že takáto transformácia bude výsledkom konsenzu odborníkov a s ohľadom na pacientov, a nebude mať dosah na kvalitu zdravotnej starostlivosti," uvádza sa v stanovisku.

Zástupcovia záchraniek odmietli, že by dosahovali ziskovosť 44 percent, ako tvrdí minister zdravotníctva Ivan Uhliarik, pričom to označili za nereálne. Oponujú, že v tomto segmente sa pohybuje miera ziskovosti v priemere od päť do desať percent. Šéf asociácie Ivo Krpelan v tejto súvislosti vyzval jednotlivých členov na zverejnenie finančných výkazov. Ako prvá tak urobila spoločnosť Falck Záchranná, tá v roku 2010 vykázala zisk 1,4 milióna eur, čo má byť päťpercentná ziskovosť.

Podľa prepočtov ministerstva zdravotníctva sú ročné náklady na jednu ambulanciu Rýchlej zdravotníckej pomoci (RZP), teda záchranky bez lekára, 171.000 eur, pričom platby z poisťovní majú predstavovať 247.000 eur. Ročný zisk na jednu záchranku sa tak má pohybovať na úrovni okolo 76.000 eur, ziskovosť tak má dosahovať 44 percent. Tento zisk chce ministerstvo novým cenovým opatrením znížiť na 49.000 eur. Ziskovosť by tak mala dosahovať okolo 30 percent, tvrdí Uhliarik.

Do segmentu záchrannej zdravotnej služby by malo smerovať ročne o 4,7 milióna eur menej, čo má prispieť k efektívnejšiemu využívaniu zdrojov verejného zdravotného poistenia.

Znížiť sa má mesačná platba na ambulanciu RZP a cena za jeden kilometer jazdy ambulanciou Rýchlej lekárskej pomoci a ambulanciou RZP. Plánované zníženie kritizuje AZZS, ktorej zástupcovia sa v utorok 17. januára stretnú s ministrom Uhliarikom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu