Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Záborská: Slovensko môže stratiť miesta v Európskom parlamente

Anna Záborská
Anna Záborská (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Vplyv Slovenskej republiky na rozhodovanie v Európskej únii sa môže oslabiť už od budúcich volieb do Európskeho parlamentu (EP), upozornila vo štvrtok poslankyňa EP Anna Záborská.

Parlamentný výbor pre ústavné veci totiž dnes schválil správu britského poslanca Andrewa Duffa o návrhu na zmenu pravidiel volieb europoslancov. Otvára sa tým diskusia o matematickom vzorci, ktorý by odobral mandáty malým členským štátom a zvýšil počet europoslancov z krajín ako Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Veľká Británia.
      
"S každým strateným poslaneckým mandátom sa znižuje šanca, že európske smernice a nariadenia budú rešpektovať aj oprávnené záujmy slovenských občanov. Apelujem preto na predstaviteľov vlády, aby upozornili svojich partnerov v Rade EÚ, že Slovensko trvá na súčasnom počte poslaneckých mandátov," uviedla po zasadnutí výboru europoslankyňa Záborská.
      
Slovenská poslankyňa zároveň zdôraznila, že na februárovom zasadnutí pléna EP bude hlasovať proti tejto správe a vyzve k tomu aj ostatných slovenských europoslancov bez ohľadu na ich stranícku príslušnosť.
      
Duffova správa zároveň zavádza takzvanú európsku kandidátku - 25 poslancov zvolených v rámci jedného obrovského volebného obvodu, ktorým je celé územie EÚ.
      
V tejto súvislosti Záborská upozorňuje na to, že kandidáti z menších členských štátov nemajú na takejto kandidátke žiadnu šancu na zvolenie.
      
"Koho budú títo poslanci zastupovať? Komu sa budú zodpovedať? Obávam sa, že ide len o ďalší nástroj, ako posilniť pozície veľkých členských štátov v Európskom parlamente. Navyše, keďže EÚ má dnes 27 členov a na kandidátke je len 25 miest, minimálne 2 štáty na nej nebudú mať ani len svojho kandidáta," zdôraznila Záborská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu