Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Viskupič: Prezident pohŕda parlamentom

Ondrej Dostál a Jozef Viskupič Zobraziť galériu (6)
Ondrej Dostál a Jozef Viskupič

BRATISLAVA - Skupina aktivistov, ktorí kandidujú do parlamentných volieb pod značkou Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti dnes zvolala pred Prezidentský palác demonštráciu, na ktorej vyzvala prezidenta Ivana Gašparoviča, aby parlamentom zvoleného kandidáta na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša vymenoval do funkcie.

"Väčšina poslancov parlamentu, tak ako parlament rozhoduje v Slovenskej republike, volenými zástupcami, zvolila generálneho prokurátora. V tejto fáze si myslím, že prezident pohŕda parlamentom Slovenskej republiky," povedal poslanec za Obyčajných ľudí Jozef Viskupič.

Dodal, že Čentéš bol za generálneho prokurátora riadne zvolený a po októbrovom výroku Ústavného súdu SR už naozaj neexistruje dôvod, prečo by mala hlava štátu jeho vymenovanie do funkcie odkladať. "Ja a Ondrej Dostál sme k Dňu ľudských práv, ktorý je práve dnes, podali výzvu pánovi prezidentovi," povedal Viskupič. "Parlamentom bol generálny prokurátor zvolený a on (prezident, pozn.) si dal podmienku, že čaká na stanovisko ústavného súdu, ktoré bolo zverejnené v októbri a momentálne neexistuje žiadna iná prekážka, prečo by nevymenoval generálneho prokurátora. My si myslíme, že koná protiústavne a zároveň porušuje ľudské práva," vyhlásil Viskupič.

Dodal, že na demonštrácii sa podľa neho zúčastnilo vyše stovky ľudí a vystúpilo viacero rečníkov, okrem Viskupiča aj Ondrej Dostál, Vladimír Palko a Eugen Korda. Na proteste sa z osobných dôvodov nezúčastnil líder Obyčajných ľudí Igor Matovič.

"Je paradoxné, že za vymenovanie pána Čentéša bojujú kandidáti na poslancov za Obyčajných ľudí, ktorých predseda, pán Matovič, v lete vypovedal na prokuratúre o korupcii v parlamente a zhodou náhod práve pán Čentéš údajne omylom túto výpoveď skartoval," reagoval prezidentov hovorca Marek Trubač. "Prezident si je vedomý svojich ústavných povinností a právomocí a kým Ústavný súd SR neodpovie na otvorené otázky súvisiace s voľbou generálneho prokurátora nie je ani dôvod, aby prezident unáhlene vymenoval kandidáta na generálneho prokurátora, pána Čentéša," dodal Trubač.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu