Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Procházka z KDK kritizuje kolegov: Dnes vraj porušili Ústavu!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Plénum NR SR rozhodnutím neumožniť prerokovať poslanecké návrhy zákonov v parlamente podľa predsedu parlamentného ústavnoprávneho výboru Radoslava Procházku (KDH) zbavuje ústavné právo poslanca jeho reálnej podstaty.

„Neoddeliteľnou súčasťou ústavného práva poslanca predkladať návrhy zákonov je aj právo, aby sa jeho návrhom parlament zaoberal, to znamená, aby ho navrhovateľovi dovolil aspoň predniesť a následne hlasovaním rozhodol o jeho ďalšom osude. Ak mu plénum neumožní ani to, zbavuje ústavné právo poslanca jeho reálnej podstaty,“ povedal dnes pre agentúru SITA Procházka. Podľa neho jediným dostupným nástrojom nápravy je ústavný súd a to v konaní o výklad ústavy.

Parlament dnes už po štvrtýkrát odsunul poslanecké návrhy zákonov, automaticky sa presúvajú na ďalšiu schôdzu. Opätovne sa tak odsunie rokovanie o zrušení priestupkovej imunity aj tzv. Mečiarových amnestií, ktoré na druhé čítanie čakajú už od júla tohto roka. Odsunutie parlament schválil veľkou väčšinou hlasmi Smeru-SD, SDKÚ-DS, Most-Híd a SNS. Keďže parlament čaká už len jedna riadna schôdza, návrhy v prvom čítaní sa už nepodarí schváliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu