Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vláda opäť schválila euroval, poslala ho do parlamentu

Iveta Radičová po rokovaní vlády Zobraziť galériu (2)
Iveta Radičová po rokovaní vlády

BRATISLAVA - Vzhľadom na avizovanú snahu opätovne a čo najskôr v Národnej rade (NR) SR hlasovať o zmenách v eurovale dnes ministri opätovne schválili a poslali do parlamentu návrh na uzavretie dodatku k medzinárodnej zmluve o dočasnom eurovale (EFSF).

O eurovale by mala po dnešnej dohode troch koaličných strán SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd s opozičným Smerom-SD snemovňa hlasovať vo štvrtok (13.10.) alebo piatok (14.10.). Ešte predtým však musí parlament schváliť ústavný zákon o predčasných voľbách, ktoré sa majú uskutočniť 10. marca 2012.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda v prestávke dnešného rokovania vlády pripustil, že euroval aj príslušné zmeny v domácej legislatíve by mohli byť v parlamente schválené už vo štvrtok (13.10.). Zvyšní koaliční partneri sa tiež nedomnievajú, že šéf SaS a NR SR Richard Sulík pri parlamentnej procedúre môže spôsobiť problémy.

 "Vždy v parlamente rozhoduje väčšina. Vzhľadom k tomu, že väčšina poslancov či z našich troch strán, alebo aj zo strany Smer-SD sa vyjadrila, že podporia euroval, predpokladám, že žiadne prekážky v parlamente nebudú," zdôraznil šéf Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár.

Slovensko je posledná zo 17 krajín eurozóny, ktorá ešte neratifikovala dohodu o navýšení a posilnení kompetencií európskeho záchranného mechanizmu, dohodnutú ešte 21. júla v Bruseli. Koaličná SaS, ktorá dlhodobo odmietala euroval ako zlé riešenie aktuálnych dlhových problémov v eurozóne, vládny návrh v utorok v parlamente nepodporila a spôsobila tak pád kabinetu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu