Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rušte svadby a dovolenky: Predčasné voľby budú 10. marca!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Už vo štvrtok (13.10.) bude do NR SR predložený návrh ústavného zákona o konaní predčasných volieb, ktoré majú byť 10. marca 2012. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že po jeho schválení parlament pristúpi k ratifikácii eurovalu.

Tento postup je podľa jeho slov výsledkom dnešného rokovania s lídrami SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd. "Budú vyvodené politické dôsledky z toho, že koalícia nie je schopná prijímať dôležité rozhodnutia. Smer vždy hovoril eurovalu áno, ale požadovali vyvodenie dôsledkov za neschopnosť vlády," povedal Fico.

Zároveň uistil, že Smer-SD je opozičnou stranou a ostane ňou až do posledného dňa tohto volebného obdobia.

"To, ako si koalícia vysporiada svoje vnútorné záležitosti, je ich vec. Nás to vôbec nezaujíma," vyhlásil. Ako by mohla vláda po týchto voľbách vyzerať, zatiaľ nie je jasné. "Nové vládne zoskupenie by sa vždy malo opierať o výsledky vo voľbách, preto sa my sústredíme na dátum 10. marec 2012," uistil expremiér.

Či bude Smer-SD akceptovať Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) na poste premiérky až do volieb, Fico priamo nepovedal.

"Ten bude rozhodovať, kto príde a povie, že má v NR SR stále väčšinu. My nemáme záujem na rôznych špekuláciách a zákulisných hrách. Ak má Smer záujem stať sa významnou vládnou stranou, má tento záujem len a len na základe parlamentných volieb," naznačil. Fico tiež neprezradil, či podporí odvolanie Richarda Sulíka (SaS) z postu predsedu parlamentu, keďže tento akt prebieha v rámci tajných volieb.

Na otázku, či bude Smer-SD ochotný podporiť štátny rozpočet, Robert Fico odvetil, že túto vládu nepovažuje za dobrú. "Jej rozhodnutia nepovažujeme za správne pre Slovensko, nemôžeme preto podporiť návrh z dielne pravicovej vlády a pri schvaľovaní rozpočtu sa budeme správať ako typická opozičná strana," dodal.

SaS nebude proti konaniu predčasných volieb robiť žiadne obštrukcie. "Pokiaľ bude existovať všeobecný súhlas, my s tým problém mať nebudeme," uistila hovorkyňa Sulíka Tatiana Tóthová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu