Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Radičová: Slovensko potvrdilo, že patrí do eurozóny

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podporením eurovalu Slovensko podľa premiérky Ivety Radičovej spečatilo svoj záväzok, že patrí do Európy a do eurozóny. „Už nebude Slovensko komentované ako čierna ovca, ako čierna diera, ako nezodpovedná, nedôveryhodná krajina,“ vyhlásila premiérka po schválení navýšenia eurovalu v slovenskom parlamente. Iveta Radičová po hlasovaní taktiež poďakovala všetkým poslancom, ktorí sa podľa jej slov rozhodli zodpovedne. Dodala však, že pociťuje smútok.

Štvrtkovým hlasovaním vyslalo Slovensko pozitívny signál aj podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára. Vláda však za schválenie eurovalu podľa neho zaplatila vysokú politickú cenu. „Naša vláda nedostala dôveru a predčasné voľby budú 10. marca. Napriek tomu si myslím, že sme ukázali, že patríme do Európy a toto z dnešného dňa je dobrá správa,“ povedal Bugár.

Podpora 114 poslancov eurovalu v NR SR je podľa Jana Figeľa potvrdením tohto, že Slovensko podporuje európske riešenia a zodpovednosť. Predseda KDH však na brífingu po hlasovaní taktiež vyjadril ľútosť, že vláda nenašla dostatočnú podporu v rámci koalície a zaplatila vysokú cenu za schválenie eurovalu.

Ako krok, ktorý Slovensku prinavrátil kredit a dôveryhodnosť, označil hlasovanie v parlamente predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Zároveň dodal, že Slovensko sa postojom k tejto téme vyhlo obrovským ekonomickým aj politickým škodám. „Teší ma, že pani premiérka pôjde na najbližšiu európsku radu s jasným mandátom - kreditom, so vztýčenou hlavou,“ dodal Dzurinda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu