Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Koalícia rozpočet nedokončila, lídri prerušili rokovanie kvôli tragédií

Peter Zajac
Peter Zajac

BRATISLAVA - Otázka budúcoročného štátneho rozpočtu zostáva aj po stredajšom rokovaní koaličnej rady otvorená. Naznačil to po skončení rokovania šéf OKS, ktorá sa do parlamentu dostala cez kandidátku Mostu-Híd, Peter Zajac napriek tomu, že koaliční lídri sa rozhodli oficiálne o výsledkoch stredajšej koaličnej rady neinformovať. Dôvodom je tragédia a pád lietadla s hokejistami ruského Lokomotivu Jaroslavľ, medzi ktorými bol aj Slovák Pavol Demitra.

„Hovorilo sa aj o štátnom rozpočte veľmi rozsiahlo, ale tá téma zostala neuzavretá. Niektoré témy sa uzavreli, ale ďalej by som v tejto chvíli naozaj o tom nechcel hovoriť,“ povedal Zajac.

Koaliční lídri pritom okrem vykrývania svojich požiadaviek na financovanie vlastných rezortov budú musieť v budúcoročnom rozpočte hľadať aj zdroje na vykrytie výpadkov, ktoré vyplývajú z očakávaného spomalenia hospodárskeho rastu. Diskutovať sa má aj o zmenách v daniach. Premiérka Iveta Radičová v stredu po rokovaní vlády uviedla, že jej strana bude preferovať predovšetkým zavedenie bankovej dane.

Hovorkyňa hostiteľa stredajšieho rokovania, predsedu SaS Richarda Sulíka, Tatiana Tóthová len uviedla, že účastníci rokovania si po jeho skončení uctili pamiatku obetí tragédie minútou ticha a rozhodli sa, že vzhľadom na túto udalosť oficiálne o výstupoch informovať nebudú.

Peter Zajac tiež potvrdil, že koaliční lídri sa bavili aj o daňovo-odvodovej reforme. Naznačil, že existuje priestor na určité zmeny v návrhoch, ktoré by mohli prejsť v druhom čítaní. „My sme náš názor povedali. Povedali sme, že máme záujem o ďalšie rokovania a to sa nedá inak iba tak, keď ten návrh zákona pustíme do druhého čítania,“ konštatoval Zajac.

Šéf OKS tiež povedal, že koaliční lídri sa v stredu zaoberali aj kandidátmi na post ombudsmana. Potvrdil, že v hre je poslankyňa NR SR Jana Dubovcová, ktorá je podľa medializovaných informácií nominantkou SDKÚ-DS. Zároveň dodal, že OKS predstavila aj vlastného kandidáta, ktorým je František Mikloško.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu