Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Most-Híd v prípade občianstva zavádza voličov, tvrdí Matovič

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Most-Híd hrá s ľuďmi v súvislosti s dvojakým občianstvom nečistú hru. Myslí si to nezávislý poslanec Národnej rady SR Igor Matovič. Spolu so svojimi tromi Obyčajnými ľuďmi preto nepodpíše podanie, ktorým chcú bugárovci napadnúť zákon o štátnom občianstve na Ústavnom súde (ÚS) SR.

"Určite to nepodpíšeme. Most zavádza verejnosť. Zneužíva nedostatočnú informovanosť voličov. Bugárovci vedia, že väčšina ľudí poriadne nečítala Ústavu SR, takže podľa mňa vedome miešajú hrušky s jablkami," povedal Matovič.

Ústava podľa jeho slov hovorí o odobratí a strate občianstva ako o dvoch rozdielnych veciach. "V prípade odobratia občianstva hovorí, že odobrať ho nemožno proti vôli občana SR, no pokiaľ ide o stratu občianstva, ústava hovorí, že ju rieši samostatný zákon. A to je zákon o štátnom občianstve, podľa ktorého občan SR berie na vedomie, že ak dobrovoľne požiada o občianstvo iného štátu, stráca slovenské," vysvetlil Matovič.

"Názory pána Matoviča na zákon o štátnom občianstve poznáme, bol to práve on, pre koho koaličná dohoda nič neznamenala a 'vďaka' nemu dodnes bezdôvodne strácajú občania SR svoje slovenské občianstvo. Sme presvedčení, že jediným kompetentným orgánom na vyriešenie tejto otázky je Ústavný súd a práve preto sa naň chystáme obrátiť," reagoval Most-Híd prostredníctvom svojej hovorkyne Nory Czuczurovej.

Zákon o štátnom občianstve, na základe ktorého ziskom maďarského občianstva žiadateľ stráca slovenské, mieni Most-Híd napadnúť na ÚS SR preto, že je nevykonateľný, protiústavný a nie je možné podľa neho konať. Bugárovci budú zrejme žiadať ÚS aj o predbežné opatrenie, ktorým by sa pozastavila účinnosť kontroverzných častí zákona.

Šéf strany Most-Híd Béla Bugár nedávno upozornil, že ani jeden z občanov SR, ktorí doteraz požiadali o maďarské občianstvo, "nevyjadril vôľu, že chce stratiť občianstvo SR". Zdôraznil, že ústava garantuje, že štátne občianstvo nemožno nikomu odňať.

Predseda Mosta-Híd nepokladá žiadosť o občianstvo iného štátu za prejav vôle stratiť slovenské občianstvo. "Neexistuje zákon, ktorý by pojednával o odňatí štátneho občianstva. Ak by štátne orgány konali, konajú protiústavne," vyhlásil na nedávnej tlačovej konferencii Bugár.

Aby mohli bugárovci právnu normu na ÚS SR napadnúť, potrebujú 30 poslaneckých podpisov. Spolu so štyrmi poslancami OKS, ktorí nevidia problém v podpore podania, však disponujú len 14 podpismi. Most-Híd preto bude potrebovať podporu aj od iných poslaneckých klubov.

U KDH ju podľa podpredsedu kresťanských demokratov Pavla Abrhana nenájde. "SDKÚ-DS v otázke dvojakého občianstva uprednostňuje schválenie novely zákona, ktorá do zákonodarstva zavedie štandardné medzinárodné pravidlá pre udelenie dvojakého občianstva. Na tomto riešení sa zhodla Koaličná rada minulý týždeň," uviedol pre TASR hovorca SDKÚ-DS Michal Lukáč.

Podpisy vraj Mostu-Híd sľúbila SaS. Klub liberálov má bez trojice OĽ 18 poslancov. Či sa aj všetci pod podanie podpíšu, je otázne. Ešte o tom vraj na klube nehovorili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu