Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bugár chce dať zákon o občianstve na ústavný súd

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Most-Híd sa chce na ústavnom súde pokúsiť napadnúť znenie zákona o občianstve, ktorý umožňuje stratu slovenského pasu pri získaní cudzieho. Takéto ustanovenie je totiž podľa politikov Mosta-Híd protiústavné. „Keď začneme trochu skúmať našu ústavu a naše zákony, zistíme, že zákon je nevykonateľný, zákon je protiústavný, orgány nemôžu konať protiústavne,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda strany Béla Bugár.

Bugár zdôraznil, že ústava výslovne zakazuje možnosť odňať občanovi SR štátnu príslušnosť proti jeho vôli a slovenské orgány preto podľa právnej analýzy Mosta-Híd ľudí nemôžu trestať stratou občianstva. Novela, ktorú presadila vláda predsedu Smeru-SD Roberta Fica na sklonku volebného obdobia, podľa Bugára nič nerieši a vytvára len zbytočné napätie. „Čo sme tým vyriešili? Jedine to, že strácame občianstvo,“ povzdychol si.

Na to, aby sa Most-Híd mohol obrátiť na ústavný súd, potrebuje aspoň 30 podpisov poslancov, ktorými však nedisponuje. Ako poznamenal Bugár, strana bude rokovať s koaličnými partnermi, isté diskusie sa podľa neho už uskutočnili. „Boli by sme radi, keby z každého poslaneckého klubu boli podpisy,“ vyhlásil. Za najlepšie riešenie považuje zrušenie súčasného znenia, ktoré považuje za paškvil.

Problém dvojakého občianstva je podľa Bugára napriek počiatočným neúspechom potrebné riešiť formou medzivládnej zmluvy. Most-Híd sa podľa Bugára obráti na premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS), aby podporila zrušenie sankcií a znemožnila vytĺkanie politického kapitálu, tému chce otvoriť aj na prvom poprázdninovom rokovaní Koaličnej rady, to je naplánované na 22. augusta.

Bugára inšpiroval krok okresného šéfa SMK v Leviciach Lászlóa Gubika, ktorý verejne vyhlásil, že získal maďarské občianstvo, nechce sa však vzdať ani slovenského a je pripravený sa o svoje práva súdiť. „Na jeho adresu je nutné povedať, že mal guráž, na rozdiel od predsedu SMK (Józsefa Berényiho, pozn. red.), ktorý zahlásil, že si zoberie maďarské občianstvo a nakoniec sa schováva,“ podotkol.

Možnosť prísť o občianstvo proti vlastnej vôli pri získaní cudzieho občianstva zaviedla Ficova vláda pred parlamentnými voľbami v roku 2010 v reakcii na nové znenie maďarského zákona o občianstve. Maďarská vláda Viktora Orbána totiž presadila, aby o občianstvo nášho južného suseda mohol požiadať každý, kto ovláda maďarčinu a zároveň jeho predkovia pochádzajú z Maďarska či Uhorska.

Terajšia slovenská koalícia sa síce v programovom vyhlásení dohodla, že zákon o občianstve upraví tak, aby "zmena eliminovala nežiaduce negatívne účinky tohto zákona na občanov SR", nepanuje však zhoda na zmysle tejto formulácie. Vláda pripravila znenie, ktoré celkom vyškrtlo možnosť prísť o občianstvo proti vlastnej vôli, lenže hoci celá koalícia deklaruje vôľu súčasné znenie zmäkčiť, s úplným zrušením sankcií nezávislý poslanec Igor Matovič či Radoslav Procházka (KDH) nesúhlasili. V platnosti preto zostáva znenie, ktoré presadila Ficova vláda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu